Astfel, conform Poliției, peste 5.600 de persoane au fost amendate în numai 24 de ore pentru că au ieșit din casă fără să aibă documente justificative pentru deplasare sau fără să aibă un motiv întemeiat.

Valoarea totală a amenzilor aplicate depășește 7,4 milioane de lei.

Amenzile au fost dat în timpul filtrelor organizate, ieri, și la care au participat peste  12.000 de polițiști.

Reamintim că, începând de ieri de la ora 12, românii care au nevoie să iasă din casă trebuie să prezinte autorităților fie o declarație pe propria răspundere, fie o adeverință de la angajator.

Declarația pe propria răspundere trebuie să fie ori imprimată și completată, ori scrisă de mână, ori salvată pe telefon sau pe tabletă.

Documentele sunt obligatorii indiferent dacă deplasarea se efectuează în interes profesional, pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, sau pentru asistență medical. De asemenea, aceleași acte sunt solicitate și în cazurile justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie. Totodată, și persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani și care se deplasează în intervalul orar 11.00 – 13.00 trebuie să aibă declarația pe propria răspundere.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.