Pana acum excluse de la obligativitatea aparatelor fiscale, firmele foarte mici (sub 100 milioane lei cifra de afaceri) s-au trezit peste noapte in ilegalitate. Pe langa ele, casele de schimb valutar si taximetrele. Fara sa le dea nici un termen, Legea nr. 64/2002 le-a impus aceleasi reguli ca si societatilor carora ordonanta initiala (nr. 28/1999) le daduse suficient timp. Amenzile sunt la fel de mari pentru un taximetrist autorizat si pentru un supermarket.
„Se numara pe degete firmele care vand sub 100 milioane lei anual (echivalentul unui salariu lunar de 8,3 milioane lei – n.r.). In realitate, cei care protesteaza sunt cei care aveau obligatia de la inceputul anului trecut, iar acum se tem de controale”, spune Mihai Hura, director adjunct Directia de Politica fiscala si Legislatie din MFP (Ministerul Finantelor Publice). Conform Adrianei Banescu, sef serviciu la aceeasi directie, necesarul de aparate fiscale s-ar ridica la 400 – 600 de mii, pentru a se intra in legalitate. Curios, cam tot atat cat era nevoie anul trecut, conform aceluiasi minister. La un pret mediu de 500 euro, ar trebui scosi de sub tejghelele firmelor si aruncati in piata peste 200 de milioane de euro, cat ai zice Legea 64/2002!
La controalele anterioare, una din doua societati a fost sanctionata. „Aproape jumatate din agentii economici controlati anul trecut au fost prinsi pe picior gresit, iar o parte risca suspendarea activitatii”, precizeaza Marian Pasulea, comisar-sef adjunct Garda Financiara. Dar controalele abia acum incep, in primul rand cu cei pentru care obligatia e mai veche. Raman scutiti producatorii agricoli autorizati, comerciantii ambulanti cu autorizatie de la primarie (nu si asociatiile familiale), transportatorii, nu si taxiurile, conform Adrianei Banescu, din MFP.
In rest, firmele si asociatiile familiale vor fi taxate, indiferent de forma de organizare sau de cifra de afaceri. Clientul risca si el o amenda cu 100 – 500 mii lei daca nu poate prezenta bonul, la un eventual control, pana la iesirea din magazin.
„Varful cererii s-a inregistrat in 2000, am vandut 3.000 – 4.000 de bucati. In schimb, piata a cazut anul trecut la putin peste 1.000”, spune Dumitru Tone, director Sapel, una din primele firme autorizate de distributie aparate fiscale. Anul trecut, Senatul a respins ordonanta caselor de marcat.

Flori cu bon fiscal

De la o legislatura la alta, senatorii s-au razgandit. Legea nou aparuta aproba OUG nr. 28 si schimba modul de lucru al comerciantilor si prestatorilor de servicii, de la florarii la tutungerii.
„Din punctul de vedere al cumparatorului, este un lucru bun, dar nu as vrea sa fiu in pielea omului de afaceri, considera Mircea Suman, presedintele Fundatiei pentru Promovarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii. Initiata ca o masura „de a stopa vanzarile clandestine si evaziunea fiscala”, introducerea caselor de marcat de la mic la mare nu ar fi dat palpitatii, daca ar fi fost facuta cu cap.
Chiar daca ar scoate in zece minute de sub tejghea 400-500 de euro, cat costa o casa de marcat cat de cat in regula, firmele vor astepta la coada intocmirea dosarelor pe baza carora reprezentantii Finantelor le vor pune in functiune aparatele.
Surse autorizate lasa sa se inteleaga ca vor fi protejati de controale cei pentru care obligatia a cazut peste noapte. Dar cine garanteaza?!    

Demonstrati fiscului bunele intentii

Un mic truc: inscrieti-va pe o lista la un dealer de aparate fiscale. In felul acesta, veti avea argumente in fata fiscului ca ati facut tot ce v-a stat in putinta intr-un termen atat de scurt.
Dorm linistiti: comerciantii ambulanti cu autorizatie, producatorii agricoli individuali din piete si targuri, serviciile de alimentatie publica, vanzatorii de paine, de ziare, reviste, activitatile din muzee, expozitii, targuri. Activitatile de transport sunt de asemenea exceptate, mai putin taximetristii.
Sunt pe jar: comerciantii, casele de schimb valutar, taximetristii, florariile.

Multi comercianti si-au luat case, dar nu emit bonuri fiscale

La Brasov, fiscul a demarat actiuni serioase de control, pentru a-i depista pe cei care nu utilizau case de marcat fiscale, inca din octombrie anul trecut. Controalele au avut ca rezultate nu doar amenzi si suspendari de activitate, dar in urma acestora numarul celor care s-au supus legii a crescut considerabil. Finantele primesc zilnic cereri de fiscalizare, in acest moment numarul firmelor din judet care au in dotare aparate fiind de 2.743. Controalele au scos in evidenta si faptul ca multi dintre cei care au case de marcat nu le folosesc. Precizam ca se confisca sumele gasite in plus fata de inregistrarile casei de marcat.
Stoparea evaziunii fiscale este si motivul invocat de fisc pentru introducerea aparatelor fiscale. „Comertul are o pondere importanta in economie si multi din cei care lucreaza in domeniu gasesc metode sa nu inregistreze veniturile pe care le obtin, sustragandu-se astfel platii TVA si a impozitului pe profit. Noua legislatie, care permite microintreprinderilor sa treaca de la plata impozitului pe profit la plata a 1,5% din venitul realizat, are rolul de a simplifica procedurile pentru firme, dar aceasta nu inseamna ca statul trebuie sa piarda. Daca ele nu inregistreaza corect veniturile, ci vor trisa, incasarile bugetare vor fi mici, de aceea trebuie sa existe o forma de control. Trebuie sa stim ca veniturile pe care le raporteaza sunt corecte”, spune Maria Holom, director in cadrul Directiei Finantelor Publice Brasov. „Este oportuna introducerea caselor de marcat in magazine, dar nu si la tarabe. Cei care vand in piete habar nu au sa cantareasca un kilogram de banane, dar sa foloseasca o casa de marcat electronica”, crede Liviu Pandele, presedintele Asociatiei Micilor Investitori.