Până la ultima călătorie: o situație fără precedent a caracterizat viața, iar acum moartea lui Joseph Ratzinger. Primul papă care a demisionat în 600 de ani și primul papă a cărui înmormântare, solemnă, dar sobră prin dorința sa expresă, va fi celebrată de un alt papă aflat în funcție.

Mii de credincioși i-au adus un ultim omagiu Papei Benedict al XVI-lea

Potrivit jurnalistului spaniol și director al portalului „Religión Digital”, José Manuel Vidal, „Benedict al XVI-lea a acordat o mare importanță riturilor, liturghiei, veșmintelor. Cu el am văzut veșminte pe care niciun Papă nu le-a folosit vreodată în vremurile moderne. Dădea mare atenție liturghiei. Şi, astfel, a cerut ca înmormântarea sa să fie solemnă, dar sobră. În concordanţă cu personalitatea sa”.

Între timp, în orele rezervate expunerii trupului, Piața Sf. Petru a fost un lung pelerinaj pentru a aduce un ultim omagiu Papei emerit. Șefi de stat, capete încoronate și simpli credincioși în rugăciune s-au succedat așa cum s-a întâmplat cu ocazia ultimei înmormântări a unui papă, cea a lui Ioan Paul al II-lea, în 2005. Biserica a respectat întotdeauna protocoale riguroase cu ocazia înmormântărilor papale, de la doliu până la conclav, adunarea solemnă a cardinalilor pentru stabilirea unui succesor.

Dintre diferențele substanțiale, una iese în evidență în special: de data aceasta nu va fi o înmormântare de stat, pentru că Benedict al XVI-lea nu era șeful statului Vatican, rol acoperit de Papa Francisc: din acest motiv, numai reprezentanții politicii italiene au fost invitați oficial, dintr-un motiv pur geografic, întrucât statul Vatican se află pe pământ italian, și ai Germaniei, țara de origine a Papei Ratzinger care, de joi, după înmormântare, se va odihni într-un sicriu triplu din chiparos, zinc și stejar și va fi înmormântat cu monede și medalii. Peste 600 de jurnaliști acreditați din întreaga lume vor fi prezenți la Vatican.

Papa Benedict al XVI-lea, caracterizat de către Papa Francisc drept un maestru al catehezei

Înainte de a începe cateheza la audiența generală, Papa Francisc a cerut să se alăture tuturor celor care se roagă în acest moment pentru Papa emerit Benedict al XVI-lea și a subliniat că gândirea acestuia nu a fost „auto-referențială, ci eclezială, pentru că a dorit mereu să ne însoțească la întâlnirea cu Iisus”. O nouă invitație la rugăciune pentru „poporul ucrainean martir, care suferă atât de mult”.

Persoane provenind din întreaga lume continuă să-i aducă omagiu lui Benedict al XVI-lea în Bazilica „Sf. Petru” de la Vatican, pentru un salut în ultima zi în care trupul Papei emerit este depus pentru salutul credincioșilor. Această călătorie tăcută și emoționantă este însoțită de cuvintele rostite în audiența generală, în Sala Paul al VI-lea, de către Papa Francisc, care joi dimineață va prezida ceremonia de înmormântare de la Piața „Sf. Petru”, care va începe la ora 8:40 prin recitarea Rozariul în Bazilica Vaticanului.

„Înainte de a începe această cateheză, aș dori să ne alăturăm celor care sunt aici, lângă noi, care îl omagiază pe Benedict al XVI-lea și să-i adresez gândurile mele lui, care a fost un mare maestru al catehezei. Gândirea sa ascuțită și blândă nu era autoreferențială, ci eclezială, pentru că urmărea întotdeauna să ne însoțească la întâlnirea cu Iisus. Iisus, Cel Răstignit și înviat, Cel Viu și Domnul, a fost destinația spre care ne-a condus Papa Benedict, luându-ne de mână. Fie ca el să ne ajute să redescoperim în Hristos bucuria de a crede și speranța de a trăi”, a declarat Papa Francisc, citat de vatincannews.va.

După cateheză, salutând pelerinii de limbă germană, Papa Francisc a preluat cuvintele „defunctului nostru drag Benedict al XVI-lea”: „Cine crede, nu este niciodată singur! Cine îl are pe Dumnezeu ca Tată, are mulți frați și surori. În aceste zile experimentăm într-un mod deosebit cât de universală este această comunitate de credință și care nu se termină nici cu moartea”.

Adresându-se pelerinilor vorbitori de limbă italiană, Papa Francisc a reamintit solemnitatea Bobotezei:

„Asemenea Magilor, să știți să-L căutați pe Hristos, lumina lumii și Mântuitorul omenirii, cu inima deschisă”. În cele din urmă, Pontiful i-a îndemnat pe toți „să persevereze în apropierea afectuoasă și în solidaritate cu poporul ucrainean martir, care suferă atât de mult, invocând pentru ei darul păcii”. „Să nu obosim să ne rugăm. Poporul ucrainean suferă. Copiii ucraineni suferă”, a spus Papa Francisc. După binecuvântarea apostolică precedată de rugăciunea „Tatăl nostru” în limba latină, un strigăt împărtășit de mulți credincioși a răsunat în cele din urmă în Sala Paul al VI-lea: Benedict! Benedict!.