“În Scrisoarea de Intenţie către Fondul Monetar nu există nicio cerere privind tăierea alocaţiilor pentru mame. Fiecare guvern are propria sa responsabilitate pentru a realiza ceea ce are de făcut’, a spus Mihai Tănăsescu, care a subliniat că FMI a acordat ‘o asistenţă tehnică autorităţilor române pentru a revizui modul în care se acordă beneficiile sociale. Dar de aici şi până la a spune ca FMI impune anumite lucruri şi politci este foarte mare distanţă”.
Misiunea de asistenţă tehnică din partea FMI a abordat “principiile care stau la baza alocării sumelor pentru diverse ajutoare şi beneficii în mai multe domenii. Una dintre discuţii s-ar fi putut referi şi la tema alocaţiilor, dar nicăieri nu este stipulată expres necesitatea de a se revizui asistenţa acordată mamelor şi copiilor”, a afirmat reprezentantul României la FMI.
“Trebuie să se înţeleagă foarte clar că niciodată Fondul Monetar sau Comisia Europeană sau orice altă instituţie internaţională nu poate avea puterea de a impune un anumit tip de politici într-o ţară sau alta. Acest tip de decizie aparţine în exclusivitate autorităţilor”, a spus Mihai Tănăsescu, care a specificat că “discuţiile pe care le-a avut misiunea FMI cu autorităţile române s-au referit la unele ţinte care trebuie să fie atinse în 2010 şi în anii următori. Politicile care trebuie să fie aplicate pentru atingerea acestor ţinte sunt însă în exclusivitate un prerogativ al autorităţilor”.
Mihai Tănăsescu a revenit asupra ideii că “niciodată nu a fost vorba ca FMI să impună ceva autorităţilor române. Trebuie înţeles că aceste discuţii sunt foarte sensibile şi au o puternică încărcătură emoţională. Pentru a-şi atinge anumite obiective, fiecare instituţie analizează diferite variante. În reorganizarea beneficiilor sociale, de care este nevoie, fiindcă, din păcate, este foarte multă risipă în foarte multe locuri, trebuie să se plece de la anumite principii, de la anumite reguli şi criterii.
Abia după aceea se poate face o discuţie publică privind obiectivele restructurării, adică ce anume se doreşte să se obţină prin restructurarea beneficiilor sociale. În multe zone, şi nu mă refer în special la alocaţiile pentru mame şi copii, beneficiile sociale exced limitele normale. Dar de aici şi până la a spune că FMI impune anumite lucruri şi politci este foarte mare distanţă”.
Sursa: Agerpres