"Primii zece clasaţi în Top sunt 12.377 de companii, vă spun acest lucru deoarece aceștia reprezintă 1,9% din numărul total de societăţi comerciale aflate în funcțiune și active la Registrul Comerţului. Este un paradox. Aceşti 1,9%, ca număr, acești 12.377, au o cifră de afaceri totală de aproape 150 de miliarde de euro. Cu alte cuvinte, 57% din cifra totală de afaceri a tuturor societăţilor care au depus bilanţul pentru anul 2016, deci iată că 1,9% din numărul societăţilor active și în funcțiune, reprezintă aproape 60% din cifra de afaceri totală. Acest lucru spune foarte mult despre polarizarea economiei româneşti. Trebuie să ne pună pe gânduri acest lucru. Avem un mediu de afaceri bazat foarte mult pe microîntreprinderi.  Este o realitate pe care noi am încercat să o supunem atenției Guvernului României, pentru că guvernanţii trebuie să plece de la aceste adevăruri când trag concluzii şi iau decizii despre ce cred dânșii că e mai bine sau mai rău pentru mediul de afaceri", a precizat Mihai Daraban. 

Preşedintele CCIR a apreciat că din cauza informaţiilor vehiculate în ultimele luni şi concretizate "prin ordonanţa de urgenţă de ieri, mediul de afaceri a făcut, în această perioadă, doar simulări". 

Acesta a făcut apel către guvernanți şi i-a îndemnat pe aceștia să se uite peste cifrele oficiale care arată care sunt exportatorii din România. 

„O spun cu tristeţe: deşi avem 21.880 de exportatori în România, primii 100 fac 49% din exportul României. Cu tristeţe o spun că în primii 100 sunt doar şase firme româneşti. Să ne închipuim ce înseamnă lipsa capitalului străin în acest segment al exportului! Cred că lucrurile trebuie privite şi prin prisma clasamentelor UE – ultimul loc la inovare-cercetare, pe penultimul loc la productivitatea muncii şi la digitalizarea administrativă", a afirmat Președintele CCIR.

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a premiat, joi, 9 noiembrie 2017, cei mai performanți oameni de afaceri din România, în cadrul Galei Topului Național al Firmelor, ediția a XXIV-a, la Centrul Expozițional Romexpo. Premiile de excelenţă au revenit, în acest an, companiilor Automobile Dacia SA pentru cea mai mare cifră de afaceri înregistrată în 2016, Aramis Invest SRL pentru cel mai mare volum la export în 2016, Hidroelectrica pentru cel mai mare profit, Dedeman SRL pentru cel mai mare angajator cu capital privat integral românesc, Băncii Transilvania pentru cea mai mare valoare tranzacţionată la BVB, Conpet SA pentru cel mai mare randament al dividendului la BVB.