Microsoft a lansat pe 30 noiembrie la nivel mondial versiunile Business si Enterprise ale noului sau sistem de operate Windows Vista, informeaza Microsoft. Versiunile Vista Home Premium, Home Basic, si Ultimate vor fi lansate in ianuarie 2007. 

Printre noile caracteristici de securitate alea sistemului Windows Vista se afla protectia pentru conturilor utilizatorilor si a aplicatiilor malware pentru utilizatorii de acasa, si mecanisme de autentificare personalizata, firewall, si servicii de protectie a datelor  pentru utilizatorii business.   

Microsoft va livra sistemul de operare Windows Vista in cinci versiuni diferite, Business, Enterprise, Home Premium, Home Basic si Ultimate. 

Windows Vista Business este destinat mediului de afaceri si detine instrumente integrate de protectie si tehnologii de back-up pentru o securitate sporita a datelor, infrastructura necesara pentru conectarea la internet din diferite locuri, si contine Small Business Ressources, caracteristica care ofere ajutor si indrumare in gestionarea computerelor. 

Vista Enterprise a fost creat pentru organizatiile de nivel global, ofera un nivel de securitate mai complex decat Vista Business, si noua tehnologie Windows BitLocker Drive Encryption, care impiedica accesarea informatiilor din calculator in caz de furt sau pierdere. Editia Vista Enterprise va fi disponibil doar clientilor care au computerele acoperite de Microsoft Software Assurance sau au un acord Microsoft Enterprise Agreement. 

Vista Home Premium a fost dezvoltat atat pentru laptop-uri cat si pentru desktop-uri si vine cu o noua interfata, o mobilitate imbunatatita si aplicatii multimedia mai complexe.  

Editia Vista Home Basic este destinata utilizatorilor noi, care au cerinte minime de la sistemul de operare Vista si este cel mai usor de utilizat dintre toate cele cinci versiuni. 

Windows Vista Ultimate este cea mai completa editie a noului sistem de operare Microsoft si imbina functii ale mediului de afaceri, o mobilitate sporita, dar si aplicatii complexe de divertisment.  

Printre inovatiile sistemului Windows Vista se numara WinFX, un model de programare cu cod administrat, Windows Presentation Foundation (cunoscut in trecut sub denumirea Avalon), subsistemul unificat de prezentare pentru Windows de la Microsoft, Windows Communication Foundation (cunoscut in trecut sub denumirea Indigo), tehnologia pentru servicii Web de generatie urmatoare de la Microsoft, si Aero, noua interfata a sistemului de operare Vista. 

Sursa: Capital 1 Decembrie 2006