Hackerii guvernamentali ruși au desfășurat mai multe operațiuni de spionaj cibernetic asupra țărilor aliate cu Ucraina de la invazia Moscovei din februarie, a declarat Microsoft într-un raport publicat miercuri.

Atacurile au vizat organizați din peste 40 de țări

„Aspectele cibernetice ale războiului actual se extind mult dincolo de Ucraina și reflectă natura unică a spațiului cibernetic”, a declarat președintele Microsoft, Brad Smith, în raport.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Moscova a negat în trecut efectuarea de misiuni străine de spionaj cibernetic, afirmând că acest lucru „contravine principiilor politicii externe rusești”.

De la începutul conflictului, cercetătorii depistaseră deja o serie de atacuri cibernetice distructive asupra entităților ucrainene din partea unor grupuri de hackeri susținute de statul rus.

În raportul Microsoft se precizează că cercetătorii au descoperit că 128 de organizații din 42 de țări din afara Ucrainei au fost, de asemenea, vizate de aceleași grupuri în hack-uri invizibile, axate pe spionaj.

Statele Unite, au fost principala țintă în afara Ucrainei

În afara Ucrainei, Statele Unite au fost țara cea mai vizată de astfel de eforturi de intruziune, se arată în raport, dar și țările membre ale alianței militare NATO – care a oferit sprijin critic Ucrainei în timpul conflictului – au fost afectate.

Printre acestea se numără organizații cu sediul în Danemarca, Letonia, Lituania, Norvegia și Polonia, precum și Finlanda și Suedia, țări care și-au exprimat dorința de a se alătura alianței NATO.

„Țintele lor păreau să fie în principal guvernele, deși au fost incluse și grupuri de reflecție, grupuri umanitare și furnizori de infrastructură critică”, se arată în raportul citat de Reuters.

Microsoft a precizat că pirateria informatică împotriva aliaților a avut succes în aproximativ 29% din cazuri și, în unele cazuri, a dus la furt de date.

Experții în politică externă spun că se tem că strategia combinată de război convențional și cibernetic a Rusiei împotriva Ucrainei va deveni un model pentru conflictele viitoare.

Într-un raport anterior, Microsoft a indicat că atacurile cibernetice – care au implicat programe malware de ștergere a datelor – au pus bazele unor misiuni militare în Ucraina.

Cea mai recentă cercetare a citat șase incidente de la invazie în care atacurile cibernetice împotriva unor ținte din Ucraina păreau să preceadă atacurile militare. Într-unul dintre acestea, se spune că hackerii ruși au încercat să pătrundă în rețeaua informatică a unei companii ucrainene de energie nucleară cu o zi înainte ca armata rusă să ocupe cea mai mare uzină a companiei.