Activitati extrascolare ca aceasta au ajutat-o sa obtina o bursa de master la St. Thomas University, in Miami, Florida. Silvia este numai unul dintre cei peste 3.000 de studenti romani care studiaza in Statele Unite ale Americii, potrivit Comisiei Fulbright, un program educational international sponsorizat de guvernul american. ,,Provin dintr-o familie cu venituri medii, care nu ar fi avut posibilitatea sa ma intretina la studii in America, astfel ca singura solutie era o bursa,,, spune Silvia Martis. In aceasta situatie se afla majoritatea studentilor romani, iar singura sansa de a primi o bursa este trimiterea unui dosar impecabil. Universitatile din SUA au cerinte standard. Testul Toefl este obligatoriu pentru solicitanti. Urmeaza alte teste standardizate – GMAT, pentru domeniul economic, LSAT, pentru cel juridic si GRE, pentru domenii stiintifice sau tehnice etc. Pe langa acestea, dosarul trebuie sa contina scrisori de recomandare, unul sau mai multe eseuri si foaia matricola. Mediile obtinute in facultate trebuie sa treaca de un anumit nivel. De regula, media ceruta este 8.00-8.50. ,,Scorurile la testele standardizate sunt de departe cele mai importante,,, spune Razvan Pasol, 28 de ani, care studiaza pentru MBA la Universitatea Pepperdine din Malibu, California. ,,Pentru un student la master este foarte important sa aiba un backround divers,,, spune Cristian Lupsa, 22 de ani, care se specializeaza in magazine writing la Facultatea de Jurnalism a Universitatii Missouri. ,,Personal, am pus foarte mult accent pe calitatea eseurilor, avand in vedere specializarea mea,,. Camelia Minoiu, 26 de ani, care studiaza economia la Universitatea Columbia din New York, spune ca scrisorile de recomandare au un rol foarte important, in timp ce Martis pune accent pe activitatea extrascolara. Toti sunt insa de acord ca nici un element al dosarului nu trebuie neglijat.
Studentii care se gandesc sa incerce pe cont propriu sa intre la o universitate din SUA nu sunt singuri. Comisia Fulbright ofera lunar sedinte de consiliere de grup sau individuale. De asemenea, la Comisia Fulbright se gasesc materiale de studiu pentru testele standardizate, precum si ghiduri pentru alegerea facultatilor. Acesta este primul pas, iar solicitantii vor afla de la Fulbright ca alegerea facultatilor depinde de numarul de studenti internationali acceptati la respectiva institutie si de suma de bani pe care o ofera.
,,Bursa se compune dintr-o serie de burse mai mici,,, spune Gabriela Debita, 22 de ani, inscrisa la masterat in literatura engleza la Universitatea Ottawa, Canada. Putine sunt bursele de merit, spune ea. In schimb, studentii pot primi suma totala prin teaching/research assistantship, adica trebuie sa lucreze un numar de ore pe saptamana pentru facultate. ,,Pachetul meu de ajutor financiar consta din cateva burse,,, spune Debita. ,,O taxa de admitere, care acopera taxele de scolarizare. In timpul anului universitar voi lucra ca asistent universitar, probabil predand un curs introductiv celor din anul I; in timpul verii voi lucra ca asistent de cercetare,,. Exista si posibilitatea ca facultatile sa nu ofere decat o parte din suma necesara. ,,Am o bursa partiala, care imi acopera cam 80% din cheltuielile de studiu, spune Lupsa. Restul de 20% sper sa ii acopar din banii pe care o sa ii castig aici lucrand ceva,,.

Dar bursa poate sa acopere si o parte nesemnificativa din cheltuieli. Mara Oprisiu, 22 de ani, spune ca a fost acceptata la New School University din New York, care i-a acordat o bursa de 3.600 de dolari. ,,Media cheltuielilor estimate este de 30.000 de dolari,,, spune Oprisiu, iar ea nu va pleca anul acesta. Solicitantii au sanse mai mari daca se inscriu la mai multe facultati, spun studentii. Pasol a incercat la peste 40 de universitati. Lupsa s-a inscris la cinci, Debita la patru, iar Minoiu la zece. Numarul de facultati depinde insa si de fondurile de care dispune aplicantul. Taxa de procesare a dosarului costa intre 35 si 150 de dolari. Testul Toefl costa 130 de dolari, iar GRE 140. La acestea se adauga cheltuielile de legalizare a foii matricole. Dar merita, spun studentii. ,,Am ales sa studiez in SUA pentru ca programele sunt bine organizate si structurate, atat cu ore de curs, cat si seminarii, si cadru adecvat pentru cercetare. In Romania nu as fi obtinut resursele necesare si libertatea de creatie pentru a face cercetare in domeniul in care sunt interesata,,, spune Minoiu.