Acest moment este 2021, adică peste doi ani. La acel moment, gigacaloria, acum puternic subvenționată, va costa la prețul real al CET-urilor locale. Cel mai bun exemplu: Bucureștiul, cu 60% din populație încă arondată RADET și unde acum, cu subvenție, gigacaloria costă 164 de lei iar în 2021, fără subvenție, va costa 410 lei.

Sunt puține șanse ca acest scenariu de “groază” să nu devină realitate și toate țin de investițiile pe care RADET și ELCEN ar trebui să le facă pentru a reduce pierderile din exploatare(schimbare de conducte, modenrizare turbine etc.), care la RADET, spre exemplu, ajung la 70%. Pentru că este improbabil  ca aceste investiții, de sute de milioane de euro, să fie făcute în doar doi ani, este bine să aveți o variantă alternativă de încălzire, mai ieftină. Cea mai la îndemână este debranșare a de la centralizat și montarea unei centrale termice murale.

Pe gaze, pentru că pe electricitate este mult prea scump. Costă aproximativ 3.000 de lei centrala, alte 2.000 de lei debranșarea și actele, 5.000 de lei montarea țevilor în casă. 10.000 de lei cu totul, dar factura la încălzire poate scădea cu până la jumătate, pe parcursul unui an, ceea ce face ca amortizarea investiției să se facă în maximum doi ani. Ca să nu mai vorbim de confortul de avea căldură și apă caldă atunci când dorești, pentru cât timp dorești, total diferit față de sistemul centralizat.