Papa Francisc a reacționat dur față de un fenomen care stârnește îngrijorare la nivel mondial. Este vorba de aruncarea plasticului în mare. Despre acest fapt, Suveranul Pontif este de părere că este un gest criminal, care distruge planeta, distruge totul’.

Aruncarea deşeurilor din plastic în apele navigabile este o acţiune ”criminală”. Ea trebuie să înceteze de urgență dacă umanitatea doreşte să salveze planeta pentru generaţiile viitoare, a spus papa Francisc într-un interviu televizat, difuzat duminică. Suveranul pontif a revenit asupra temelor-cheie ale pontificatului său: condamnarea cheltuielile excesive pentru armament, apărarea drepturilor migranţilor şi condamnarea rigidităţii ideologice a conservatorilor din cadrul Bisericii.

Papa Francisc a relatat că, la un moment dat, s-a întâlnit cu mai mulţi pescari italieni care i-au spus că au descoperit multe tone de plastic în Marea Adriatică. La următoarea întâlnire, aceştia i-au dezvăluit că au descoperit o cantitate de două ori mai mare şi şi-au asumat sarcina de a ajuta la curăţarea parţială a apelor.

Papa Francisc: Aruncarea plasticului în mare este un gest criminal

”Aruncarea plasticului în mare este un gest criminal. Distruge biodiversitatea, distruge planeta, distruge totul”, a spus papa Francisc.

”Protejarea creaţiei este un (proces) educaţional în care trebuie să ne implicăm”, a adăugat suveranul pontif, amintind de o melodie a cântăreţului brazilian Roberto Carlos, în care un băiat îşi întreabă tatăl ”de ce nu mai cântă râul”, iar tatăl îi răspunde ”pentru că l-am distrus”.

De altfel, Papa Francisc a reacționat la sfârșitul anului trecut și pe marginea unui alt subiect sensibil pe care îl consideră ca fiind o tragedie care merge împotriva familiilor noastre. Suveranul Pontif a deplâns, scăderea ratei natalităţii în această țară. El a avertizat că acest declin reprezintă un pericol pentru viitorul ţării, relatează Reuters.

Subiectul sensibil care i-a atras atenția Suveranului Pontif

Potrivit sursei citate, anul trecut, în Italia naşterile au ajuns la cel mai scăzut nivel de la unificarea ţării, în 1861. Semnalul a fost dat luna aceasta de biroul naţional italian de statistică. Este vorba de al 12-lea an consecutiv de scădere.

„Iarna demografică reprezintă o preocupare reală, cel puţin aici în Italia”, a spus Papa, în alocuţiunea sa săptămânală de la bazilica Sf. Petru.

„Se pare că mulţi oameni şi-au pierdut dorinţa de a avea copii. Multe cupluri preferă să rămână fără copii sau să aibă doar un copil… Este o tragedie… care merge împotriva familiilor noastre, împotriva ţării noastre şi a viitorului nostru”, a spus Papa.

Trebuie spus că anul trecut, în Italia au fost înregistrate 404.892 de naşteri, cu 15.192 mai puţine decât în 2019, iar populaţia a scăzut la 59.3 milioane de locuitori, luând în calcul şi cele 746.146 decese, a indicat oficiul de statistică. ISTAT a stabilit că scăderea drastică a numărului de naşteri a continuat şi în acest an, apreciind că pandemia de COVID-19 pare să fie un factor în acest declin.