Angela Merkel a declarat că "o stabilizare a situaţiei nu poate veni decât dacă liniile de contact convenite sunt în cele din urmă implementate", a declarat o purtătoare de cuvânt.

"Ea a făcut apel la guvernul rus să-şi folosească influenţa asupra separatiştilor în acest scop", a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Într-o convorbire telefonică cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko care a avut loc sâmbătă seară, Merkel şi-a exprimat regretul că reuniunea grupului de contact nu a avut loc în condiţiile anunţate. Săptămâna trecută, Poroşenko a anunţat că aceste convorbiri vor avea loc la 24 şi 26 decembrie.

Angela Merkel, care a fost puternic implicată în eforturile diplomatice de a soluţiona criza, a salutat însă schimbul de prizonieri între guvernul ucrainean şi separatişti.

Armistiţiul din septembrie a fost încălcat de ambele părţi angrenate în conflict, dar violenţele din Ucraina au scăzut în intensitate în decembrie, alimentând speranţe privind noi convorbiri pentru soluţionarea crizei, notează Reuters.

SURSA: Agerpres