Principalul plan al companiei pentru 2022 este extinderea la nivel european, în cel puțin alte 4 țări din regiune. Pe plan local, cele mai mari provocări ale IWF în relația cu autoritățile centrale a fost lipsa predictibilității și problemele legate de flexibilitatea politicilor de recrutare. Mai multe informații găsiți în interviul realizat de CAPITAL cu Melania Pop pentru „Top 100 Manageri din România”, ediția 2022.

CAPITAL: Care credeți că este cel mai de succes proiect implementat în 2021?

MELANIA POP: În 2021, am reușit să dezvoltăm businessul la nivel național. Dacă până anul trecut reușeam să recrutăm personal asiatic pentru clienții noștri din orașele mari din țară lucrând din București, în 2021, am dezvoltat serviciile oferite de International Work Finder la nivel național angajând manageri zonali de vânzare. În prezent, avem reprezentanți ai companiei în Iași, Timișoara și Cluj și plănuim să ne extindem mai mult.

Scouting în India, Pakistan, Sri Lanka, Nepal

CAPITAL: Care este cel mai mare proiect din cariera dumneavoastră implementat în cadrul instituției în care activați în prezent?

MELANIA POP: Fiecare dintre țările pe care „le-am deschis” a reprezentat un proiect mare. Practic, am mers în India, Pakistan, Sri Lanka și Nepal, țări de unde recrutăm în prezent personal calificat sau înalt calificat. Deschiderea unei țări presupune un amplu proces inițial. Trebuie să cunoști foarte bine specificul fiecărei țări pentru a putea recruta angajații potriviti. Nu găsești oriunde muncitori calificați, cu diplomă. Spre exemplu, nu poți aduce muncitori calificați în construcții din Nepal pentru că nu e o țară dezvoltată din acest punct de vedere. În schimb, găsești în India. E foarte important să cunoști cultura, religia și societatea, să știi cu ce agenții de recrutare locale te poți parteneria înainte de a începe să recrutezi propriu-zis.

CAPITAL: Care sunt proiectele prevăzute pentru 2022?

MELANIA POP: În 2022, ne dorim să ne extindem la nivel european. Dorim să deschidem recrutarea de muncitori asiatici în cel putin 4 țări din Europa. Acesta va fi, cu adevărat, cel mai mare proiect din cariera mea.

CAPITAL: Care sunt cele mai mari probleme cu care v-ați confruntat în contextul pandemiei?

MELANIA POP: Pandemia ne-a afectat considerabil în procesul de recrutare. Lucrăm cu foarte multe autorități la nivel național și internațional. Închiderea ambasadelor, de exemplu, a dus la blocarea procesării documentelor pentru muncitorii deja în lucru. Atât companiile românești cât și muncitorii au stat pe loc. Deasemenea, închiderea totală a companiilor aeriene a dus la imposibilitatea sosirii în România a asiaticilor care aveau deja vize emise. Unele dintre ele au expirat așa că a trebuit să reluăm procesul.

IWF a adus în România peste 5.000 de muncitori din Asia

CAPITAL: De ce v-ați lovit în relația cu administrația locală sau centrală?

MELANIA POP: Lipsa de predictibilitate este cel mai mare obstacol. Avem permaneent diferențe de opinie însă, lipsa de flexibilitate cred că este cea mai grea. Recrutăm personal din Asia de peste 5 ani, am adus fizic, în România, peste 5.000 de muncitori. În acest timp, am lucrat cu aceleași autorități însă, oricând există o situație diferită de cadru legislativ. Nu se vrea a se găsi soluții ca în antreprenoriat.

CAPITAL: Ce sfat i-ați da unui tânăr care este la început de drum într-o carieră similară cu a dumneavoastră?

MELANIA POP: Să îndrăznească să lupte pentru visul lui și să fie gata să lucreze mai mult decât dacă ar fi angajat într-o companie.

CAPITAL: Care credeți că vor fi cele mai importante schimbări în domeniul în care activați în următorii 10 ani?

MELANIA POP: Pe termen scurt, cred că se va cerne piața, va fi o corecție printre firmele de recrutare. Cele vechi și serioase vor avea ocazia să demonstreze ce sunt și ce fac, vor crește. Iar firmele „de apartament” vor dispărea. Recrutarea de personal asiatic se va dezvolta internațional. Tot mai multe țări europene întreabă despre proces.

Pe termen lung, probabil multe dintre job-urile pe care le căutăm acum vor fi făcute de roboți, se vor automatiza.

CAPITAL: Ce vă spune acest cuvânt?

MELANIA POP: Oportunități, dezvoltare, provocări, investiții, putere și International Work Finder.