În acest context, directorul Institutului Oncogen, profesorul doctor Virgil Păunescu a declarat pentru publicația național.ro, că tratamentele aplicate în România nu sunt, de fapt, eficiente. Excepție face doar tratamentul cu plasma de la pacienții infectați și vindecați.

”Tratamentul pe care îl aplică România este apă de ploaie, toate antiretroviralele alea nu au niciun efect. Singurul medicament eficient este anticoagulantul, dar într-o doză serioasă, și plasma de la pacienții vindecați. Asta este tot.”, a declarat doctorul.

”Nu există nicio dovadă științifică”

Prof. dr. Virgil Păunescu a spus că tratamentele cu antiretrovirarele care se aplică în România nu au o dovadă științifică referitoare la efectele pe care le au.

”Antiretroviralele alea care costă enorm, că este Big Farma, big marketing, sunt echivalentul unui paracetamol, numai că te doare mai puțin stomacul. Pentru toate medicamentele introduse în schemele de tratament pentru Covid nu există nicio dovadă științifică referitoare la faptul că ar avea vreun efect.”, a mai spus acesta.

Este necesar un studiu cu anticoagulante la pacienții asimptomatici

”OMS-ul face niște recomandări, iar când se ajunge la nivel național, în baza recomandărilor OMS, autoritățile emit protocoale care devin obligatorii. Faptul că avem un număr foarte mare de morți comparativ cu țările vecine înseamnă că ceva nu este în regulă cu protocoalele de tratament.

Eu aș face și un studiu cu anticoagulante și la pacienții asimptomatici, care s-ar putea să fie, cel puțin unii dintre ei, de a face tulburări de coagulare, dar care nu sunt evidențiabile la analize.

Tulburările de coagulare au fost însoțite de teste de laborator normale, asta am observat. Este un mecanism care nu este cunoscut încă. Pacientul este posibil să se afle într-un pericol iminent, dar nu se manifestă.”, a mai declarat acesta.

Pacienții se pot vaccina natural

”Noi am pus un proiect de cercetare pentru a vedea care este cantitatea minimă de plasmă autoimună care ar putea fi administrată în scop protectiv la personalul vulnerabil, adică cel medical cu o anumită vârstă.

Pentru că administrarea plasmei le oferă o protecție de trei săptămâni, atât cât rezistă anticorpii din plasmă, iar în aceste trei săptămâni, dacă omul se infectează, se va vaccina natural, făcând o formă foarte ușoară a bolii, el fiind protejat într-o anumită măsură”, a spus directorul Institului Oncogen Timișoara pentru sursa anterior citată.

Ce tratamente se aplică în România pentru cei bolnavi cu coronavirus

La sfârșitul lunii mai, ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat că hidroxiclorochina ca rămâne în protocolul de tratare a pacienților infectați cu coronavirus. Tot acesta a spus că medicamentul va continua să fie administrat în spitalele din țară. Declarațiile acestuia au venit după ce OMS a anunțat anterior că a supendat studiile clinice cu acest medicament.

Medicamentele utilizate pentru tratarea COVID-19 sunt folosite în regim off-label – în afara indicațiilor din prospect – deoarece în acest moment nu există niciun tratament pentru această afecțiune nouă, mai spune ministerul.

Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, susține că nu au fost pacienți care să fi avut probleme după administrarea de hidroxiclorochina și că lucrurile sunt ”puțin exagerate”. Sunt și alte medicamente folosite în studii clinice, ca de exemplu Remdesivir, ”dar asta nu înseamnă neapărat că hidroxiclorochina este un medicament rău sau că până acum au fost nu știu ce reacții adverse”, spune Adrian Marinescu