Dacă vor fi autorizate de FDA, antiviralele COVID-19 de la Merck și Pfizer ar putea fi disponibile chiar de luna viitoare.

„În studiile de cercetare clinică timpurie, ambele medicamente au demonstrat o scădere semnificativă a progresiei COVID-19 la pacienții cu risc mare”, a declarat dr. Roy M. Gulick, șeful Diviziei de Boli Infecțioase de la New York-Presbyterian/ Centrul Medical Weill Cornell, , potrivit ABCNews.

Ambele companii au anunțat că medicamentele lor vor fi, probabil, eficiente împotriva variantei Omicron. Oficialii din domeniul sănătății publice se tem însă tot mai mult de ce poate aduce această iarnă. Persoanele cu factori mai mare de risc, nevaccinații, cei cu sistemul imunitar compromis, vârstnici și cei cu afecțiuni cronice, ar avea cel mai mult nevoie de aceste antivirale, a declarat dr. Arthur Kim, specialist în boli infecțioase la Spitalul General din Massachusetts.

Pastilele trebuie luate în primele trei până la cinci zile după diagnostic

Înaintea primirii OK-ului din partea FDA, medicii au unele îngrijorări cu privire la accesul și administrarea acestor medicamente. O preocupare majoră este aceea că pastilele trebuie luate devreme, adică în primele trei până la cinci zile după diagnostic.

Acestea sunt mai eficiente „înainte ca o persoană să se îmbolnăvească grav”, afirmă dr. Paul Currier, de la Spitalul General din Massachusetts.

„Odată ce un pacient se îmbolnăvește grav, virusul a provocat deja numeroase inflamații în organism, care, probabil, nu pot fi oprite de medicamente care vizează doar virusul în sine”.

O provocare logistică

Acest lucru ar putea constitui o provocare logistică, cred experții, amintind că, în prezent, persoanele cu simptome ușoare sunt încurajate să rămână acasă pentru a evita răspândirea COVID-19.

La început, pastilele vor fi disponibile doar pe bază de prescripție medicală, dar, cu resursele de îngrijire a sănătății încă sub presiune, „întârzierile în testare le vor reduce eficacitatea în lumea reală”, a spus Kim.
Și pastila de la Merck și cea de la Pfizer ar trebui luate de două ori pe zi, timp de cinci zile.

Antiviralele vor aduce o pauză în pandemie

Cu toate acestea, unii experți sunt optimiști că pastilele vor aduce o pauză semnificativă în pandemie. În schimb, companiile farmaceutice consideră că aceste antivirale ar trebui folosite ca ultimă soluție și că vaccinarea rămâne, de departe, cea mai sigură și eficientă modalitate de a preveni infectarea cu COVID-19 sau de a ne îmbolnăvi grav.

Potrivit Merck, medicamentul său, Molnupiravir, a redus riscul de spitalizare sau deces cu 50% atunci când a fost administrat pacienților testați pozitiv cu COVID-19.