În plină pandemie de coronavirus, Clinica Sanador a anunţat pe pagina sa de Facebook că face testare contracost pentru COVID-19 la un preţ de 350 de lei, în condiţiile în care preţul mediu al testului pentru coronavirus la nivel mondial este de maximum 15 dolari.

UPDATE 2 Ca urmare a recentei decizii a autorităților de a deconta testarea SARS-COV-2 din bugetul CNAS tuturor…

Posted by Sanador on Friday, 20 March 2020

“Orice om în lumea asta care are un spațiu privat poate să facă orice îi trece prin cap. Problema este că trebuie să aibă acreditare. Dacă vrea să facă teste pentru coronavirus, numai că ei trebuie să ceară acreditare care presupune și un audit. Mă îndoiesc că există asemenea autorizații”, a declarat doctorul Adrian Streinu-Cercel la Antena 3. Ulterior acesta a revenit și a spus că nu știe dacă Sanador are sau nu acreditările.

Clinica susţine că a efectuat gratuit, acoperind din fonduri proprii, sute de testări.

“Este un proces extrem de costisitor, pe care nu-l mai putem susține. De asemenea, am făcut toate demersurile necesare către Ministerul Sănătății pentru a intra în Programul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile Prioritare. Am dorit și dorim în continuare ca pacienții asigurați să beneficieze de testare fără plată.

Menționăm că încasările sunt folosite pentru acoperirea costurilor cu personalul specializat, alocat exclusiv acestui scop, dar și pentru echipamente, dezinfectanți și achiziția de noi kituri. Dorim cu putere să venim în sprijinul oamenilor și în acest sens am pus la dispoziție spații și aparatură, am suplimentat rigorile în privința igienei, controlului și a triajului.

Credem că în acest context unic de pandemie orice acțiune este importantă. Rămânem deschiși la orice colaborare pentru a ușura situația oamenilor care au nevoie de testări.

Începând de astăzi, testăm la cerere populația adultă pentru SARS-CoV-2 prin RT PCR din exudat nazo-faringian, pe bază de programare la 021 9699.

Locație: Laboratorul de Analize Medicale din Calea Plevnei, nr. 172.

Orar: Luni – Vineri 07.00 – 19.00.

Rezultatele sunt gata în 24h și se pot afla de pe www.sanador.ro cu codul de probă. Pret: 350 lei”, se precizează în mesajul clinicii.

În plus, în mesaj se mai spune că testarea poate fi făcută gratuit pacienților cu bilet de trimitere de la medicul epidemiolog.

Autorităţile au recomandat populaţiei să nu facă testul fără recomandarea unui medic. “Dacă avem simptome sau argumente pentru testare, nu trebuie să mergem noi singuri să ne facem testul. Este de indicat să dăm un telefon, iar atunci autoritățile ne vor sfătui cum este mai sigur să acționăm în continuare”, explica dr. Raed Arafat.