Medicii trag semnalul de alarmă: Foarte mulți bucureșteni mușcați de căpușe! Ei recomandă prezentarea imediată la spital, în cazul în care se întâmplă acest lucru.

Mușcătura de căpușă poate provoca o boală care poate avea consecințe extrem de grave dacă nu este tratată corespunzător.

Medicii trag semnalul de alarmă: Atenție la căpușe

Numărul persoanelor mușcate de căpușe care ajung la spital a crescut în ultimele zile. La Unitatea de Primiri Urgențe de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală, de exemplu, sunt 20 de persoane care solicită zilnic ajutor, față de 5-6, câte erau în zilele anterioare.

În parcurile din Capitală au început abia de ieri tratamentele anticăpușe.

Medicii spun că oamenii trebuie să fie foarte atenți, mai ales atunci când ajung în zone împădurite sau în parcuri, în special acolo unde iarba nu a fost cosită.

Ei spun că nu trebuie să intrăm în panică dacă am fost mușcați de o căpușă. Atrag însă atenția că este important să mergem de urgență la spital, pentru a evita complicațiile.

Bacteria transmisă omului prin înţepătura de căpuşă poate produce boala Lyme, cunoscută şi sub numele de „boala cu 1000 de feţe”, din cauza varietăţii de simptome pe care le poate dezvolta şi care pot face să fie confundată cu alte maladii.

Bacteria transmisă de căpuşele bolnave intră în sânge şi afectează articulaţiile, muşchii, inima şi sistemul nervos, iar în unele cazuri bolnavii pot paraliza, arată digi24.ro.

Borelioza, boala transmisă prin mușcătura de căpușă

Pentru prevenirea infecţiei cu borelioză, specialiştii recomandă populaţiei să distrugă căpuşele în zonele locuite, acolo unde sunt spaţii verzi, să poarte haine cu mânecă lungă şi pantaloni în cazul în care merg în zone cu risc, să se prezinte la doctor imediat după ce o căpuşă s-a fixat pe piele, atât pentru exatragerea corectă, cât şi pentru a afla despre simptome, să meargă la medicul infecţionist în cazul în care în jurul muşcăturii de căpuşe apar roşeaţă şi „erupţie”, caracteristice bolii.

Borelioza are tratament care duce la vindecare aproape întotdeauna dacă este corect recomandat şi aplicat de către medic.

Boala poate fi diagnosticată prin probe de laborator, dar nu mai repede de două săptămâni de la înţepătura căpuşelor.

Sursă foto: Dreamstime.