Medicii se revoltă! Sunt discriminați la salariu în plină pandemie. Se cer modificări legislative

Drept urmare, Consiliul Județean Cluj a trimis o adresă Ministerului Sănătății, în care solicită o modificare legislativă în ceea ce privește acordarea de stimulente financiare personalului medical și de specialitatea, anunță Alin Tișe.

De asemenea, CJ Cluj solicită și o modificare în ceea ce privește acordarea stimulente financiare ”celorlalte categorii de angajaţi din cadrul spitalelor, din veniturile proprii ale acestora, în limita bugetului aprobat, (…) dar mai ales să definească corect şi cuprinzător persoanele care fac parte din categoria personalului medical şi de specialitate”.

„Cunoaştem de mai multă vreme aceste inadvertenţe din legislaţie, care pot produce discriminări între anumite categorii de personal, toate având calitate de angajaţi ai spitalelor. Nu ne dorim aplicarea şi acordarea acestor stimulente pe criterii discriminatorii, ci către întreg personalul angajat, motiv pentru care ne-am şi adresat în trecut Ministerului Sănătăţii ca să lămurească chestiunea de definiţii, astfel încât angajaţii să nu fie discriminaţi”, se arată în răspunsul transmis de Alin Tişe către Uniunea Naţională a Sindicatelor TESA din Sănătate.

Stimulente financiare în limita a două salarii minime brute pe țară

El mai spune, citând legea, că autoritățile administraţiei publice locale pot acorda personalului medical şi de specialitate din spitalele publice din reţeaua sanitară proprie stimulente financiare lunare, în limita a două salarii minime brute pe ţară, în baza hotărârii autorităţilor deliberative ale autorităţilor administraţiei publice locale, în limita bugetului aprobat.

„Pentru ca managerii spitalelor să poată acorda stimulentele nediscriminatoriu tuturor angaiaţilor acestora, am interpelat MS, care, prin adresa nr. 16884/15 mai 2019 a comunicat următoarele: ‘prin sintagma personal medical şi de specialitate, se înţelege personalul care ocupa funcţiile prevăzute în Anexa nr. II sau prevăzute la lit. B, Cap. II din Anexa nr. VIII la legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile şi completările ulterioare’.

După cum cunoaşteţi, desigur, şi dumneavoastră, aici se includ partial şi angajaţi din TESA, parţial – în zona personalului de îngrijire şi mentenanţă, legiuitorul i-a exclus, nu autorităţile locale care acordă aceste drepturi!!”, a arătat Alin Tişe.

Personalul medical are nevoie să fie stimulat pe fondul pandemiei de COVID

Președintele CJ Cluj este de părere că personalul medical şi de specialitate trebuie să fie stimulat din punct de vedere financiar pentru a rămâne sâ lucreze în cadrul spitalului sau să fie atras pentru că există deficit de personal medical şi de specialitate. El motivează declarația și spune că personalul medical şi de specialitate este suprasolicitat din cauza pandemiei de coronavirus.

„Mai mult, ca să se elimine această inechitate şi discriminare în interiorul personalului TESA, Consiliul Judeţean Cluj se adresează chiar şi în prezent Ministerului Sănătăţii şi solicităm să întreprindă propuneri de modificare legislativă pentru aprobarea acordării unor stimulente financiare lunare personalului medical şi de specialitate, precum şi celorlalte categorii de angajaţi din cadrul spitalelor, din veniturile proprii ale acestora, în limita bugetului aprobat, cu respectarea art. 199 alin. 1 si 2 din Legea nr. 95/2006, dar mai ales să definească corect şi cuprinzător persoanele care fac parte din categoria personalului medical şi de specialitate”, mai scrie în răspunsul şefului CJ Cluj.

El a adăugat că ”CJ Cluj j nu numai că nu doreşte aplicarea discriminatorie a acestor stimulente, dar dacă nu le acorda nici categoriilor care sunt îndreptăţile de actualul text al legii, doar ca să nu afecteze parte din personalul TESA pe care legiuitorul l-a exclus, i-ar fi discriminat şi afectat şi pe angajaţii care primesc acest drept în baza hotărârii autorităţii locale”.

Potrivit președintelui CJ Cluj, cuantumul propus este de cel mult două salarii minime brute pe ţară, iar banii ar urma a fi asiguraţi din bugetul propriu al spitalelor. Stimulentele ar urma să fie acordate, conform propunerii, începând cu drepturile salariale din februarie şi până în luna decembrie a anului în curs.

”Acordarea stimulentelor se va face în baza unui regulament aprobat de fiecare Consiliu de Administraţie al fiecărui spital. Fiecare manager va fi responsabil de stabilirea şi acordarea stimulentelor”, a anunţat Alin Tişe pe Facebook.