Această îngrădire a pandemiei din China, unde virsul a fost detectat în decembrie, oferă o rază de speranţă multor ţări care în prezent depun eforturi pentru a opri răspândirea COVID-19, informează AFP, citată de Agerpres.

De asemenea, numărul noilor persoane decedate în decurs de o zi s-a redus semnificativ în ultimele săptămâni în China. Vineri au fost anunțate doar trei decese de Ministerul Sănătăţii, cel mai scăzut de la primele bilanţuri din ianuarie.

Se pare însă epicentrului crizei din Asia s-a mutat în Europa: totalul deceselor din Italia (3.405) l-a depăşit joi pe cel înregistrat în China, stabilit la 3.248 de morţi.

De la debutul pandemiei, circa 81.000 de persoane au fost contaminate în ţara asiatică, dar în prezent mai sunt aproximativ 7.000 de bolnavi.

Îngrijorarea Chinei

Virusul ucigaș a fost detectat pentru prima dată la Wuhan (centrul Chinei) la sfârşitul anului 2019.

Pentru a opri răspândirea bolii, autorităţile au izolat oraşul şi provincia învecinată Hubei, peste 50 de milioane de locuitori. Restricţiile sunt ridicate treptat.

Principala îngrijorare a Chinei este în prezent să evite apariţia unui al doilea val epidemic pe teritoriul naţional odată cu persoanele contaminate care sosesc din străinătate.

Vineri, Ministerul Sănătăţii a anunţat un record de 39 de cazuri importate, faţă de 34 cu o zi înainte, ridicând totalul la 228.

În faţa acestui risc, mai multe oraşe şi provincii, printre care capitala Beijing, impun controale sanitare oricărei persoane venite dintr-o altă ţară, urmate de o carantină obligatorie de 14 zile în locuri special amenajate.