Producătorul de medicamente LaborMed Pharma, deţinut de fondul de investiţii Advent, a semnat, vineri, contractul de achiziţionare a întregului portofoliu de produse al Ozone Laboratories, precum şi a brandului Ozone.

Ozone Laboratories este deţinut de fondatorii grupului farmaceutic A&D Pharma, care cuprinde distribuitorul Mediplus şi farmaciile Sensiblu, Charles Eid, Ludovic Charles Simon Robert, Roger Akoury şi Walid Abboud.

Prin această tranzacţie, LaborMed Pharma Group a achiziţionat un portofoliu de peste 400 de branduri de produse farmaceutice generice OTC (fără prescripţie) şi RX (cu prescripţie), comercializate în România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia şi Slovacia, se arată într-un comunicat al companiei.

Portofoliul achiziţionat include branduri precum Algozone, Trachisept, Ceclozone, Extremvit şi Entran. În 2008 portofoliul Ozone a generat o cifră de afaceri de 44 milioane de euro.

LaborMed preia şi brandul Ozone

De asemenea, LaborMed a achiziţionat brandul Ozone şi toate drepturile de proprietate intelectuală asociate, precum şi lanţurile de distribuţie deţinute şi administrate în prezent de Ozone Laboratories.

Compania nu a cumpărat însă niciuna dintre companiile Ozone Laboratories, întrucât această tranzacţie constă în achiziţionarea licenţelor de produse şi a autorizaţiilor de piaţă.

LaborMed Pharma Group va prelua imediat distribuţia de produse Ozone în România şi va încheia contracte de distribuţie pentru portofoliu în ţările Europei Centrale şi de Est, se mai arată în comunicat.

Ca urmare a acestei achiziţii, compania intenţionează să recruteze 75 de noi angajaţi pentru administrarea portofoliului extins şi estimează că perioada de tranziţie va fi încheiată complet până la sfârşitul acestui an.

LaborMed a fost înfiinţat în 1991 de un grup de medici şi farmacişti români. Din luna februarie, producătorul are un nou acţionar, fondul de investiţii Advent International, care a cumpărat integral pachetul de acţiuni printr-o tranzacţie de 123 de milioane euro.

UPDATE: LaborMed vrea dublarea afacerilor şi majorarea exporturilor

LaborMed Pharma va păstra parteneriatele de producţie încheiate de Ozone Laboratories cu firme româneşti şi străine, în urma achiziţiei portofoliul de medicamente al companiei, şi estimează că, tranzacţia încheiată vineri, va duce la dublarea afacerilor şi majorarea exporturilor de la 5% la 20%.

„Achiziţia portofoliului de produse Ozone va duce, estimativ, la o dublare a cifrei de afaceri a LaborMed. (…) Fabrica nu are capacitatea pentru producere a celor 400 de produse Ozone, multe din acestea fiind realizate prin parteneriate sau în fabrici din regiune, astfel că intenţionăm să păstrăm aceste colaborări”, a declarat, vineri directorul general al LaborMed Pharma, Stephen Stead, care nu a dezvăluit valoarea tranzacţiei.

„În perioada următoare vom analiza portofoliul de produse Ozone pentru că dorim să ne concentrăm pe cele mai importante şi profitabile medicamente. Sunt produse mai mici, neprofitabile, la care vom renunţa, în timp ce altele vor rămâne în portofoliu, însă nu am luat încă o decizie în acest sens”, a mai spus oficialul LaborMed.

Stead a adăugat că achiziţia va susţine creşterea ponderii exporturilor în cifra de afaceri a companiei, la 20%, de la 5% în prezent.

SURSA: Mediafax