Cristian Bușoi, despre noul pachet Farma: Pentru România poate fi o bună oportunitate

Sunt vești bune pentru toți românii care au nevoie de medicamente. Noul pachet legislativ Farma la nivel european va aduce avantaje indiscutabile și pentru pacienții români.

Despre aceste schimbări a oferit detalii Cristian Bușoi. Europarlamentarul PNL este președintele comisiei ITRE (Industrie, Cercetare și Energie) din Parlamentul European.

Bușoi a explicat că se vor face mai multe investiții pentru medicamentele generice. Mai mult, accesul la medicamentele inovatoare va fi mult mai ușor, inclusiv pentru cetățenii din România.

„Pentru România poate fi o bună oportunitate pentru că acest pachet legislativ, directiva și regulamentul care va stabili noi reguli în ceea ce privește aprobarea medicamentelor la nivel UE.

Noua formă de organizare a Agenției Europene a Medicamentului. Cele câteva măsuri de încurajare a investițiilor în UE, atât pentru medicamentele generice, cât și pentru a avea un mai bun acces al tuturor cetățenilor europeni la medicamente inovatoare, pot aduce beneficii și pentru pacienții din România.

Este o legislație complexă. Una dintre cele mai stufoase legislații care sunt în dezbatere în acest moment în PE. Este și o modernizare a unei legislații existente”, a explicat Cristian Bușoi la Antena 3.

Cristian Bușoi
Cristian Bușoi / SURSA FOTO: Facebook

Modificări referitoare la tarifele medicamentelor

Sunt schimbări și când vine vorba despre tarifele medicamentelor. Noile tarife vor oferi resursele necesare Agenției Europene a Medicamentului și agențiilor naționale, explică europarlamentarul PNL.

Tarifele nu au crescut pentru medicamentele generice. Ȋn plus, taxele plătite de organizațiile non-profit vor putea fi reduse aproape de zero, a subliniat Cristian Bușoi.

„Într-o perioadă relativ scurtă am ajuns la un acord cu Consiliul și am stabilit noi tarife care să ofere resursele necesare Agenției Europene și agențiilor naționale.

Tarifele au crescut în mare parte, mai puțin pentru medicamentele generice, față de propunerea Comisiei Europene, cu posibilitatea de a reduce către zero taxele plătite de organizațiile non-profit”, a afirmat Bușoi.

Acces mai facil la medicamente inovatoare și în România

Președintele comisiei ITRE din Parlamentul European a subliniat și faptul că România nu va mai fi pe ultimul loc atunci când vine vorba despre accesul la medicamente. Totuși, el a subliniat că țara noastră nu are încă statutul Germaniei, Franței sau țărilor nordice.

Ȋnsă, grație noii legislații, Europa va deveni mai atractivă pentru producătorii medicamentelor inovatoare.

La întrebarea privind modul accesul mai ușor la medicamente pentru români, de acum încolo, datorită noului pachet Farma, Cristian Bușoi a răspuns:

„Pot spune și da și nu. Da, pentru că UE va fi mai atractivă pentru a veni mai repede cu medicament nou descoperit.

În propunerea Comisiei Europene, o parte din exclusivitatea medicamentului va fi asigurată doar dacă va intra în toate cele 27 de țări europene.

Agenția Europeană a Medicamentului va fi mai eficient organizată. România nu are posibilitățile bugetare pe care le are Germania, Franța sau țările nordice.

Nu vom putea avea acces la fel ca cetățenii din aceste țări în același timp și la toate medicamentele, dar măcar să nu mai fim pe ultimul loc”, a spus alesul european.