”Vom părăsi (UE), dar o vom face fără probleme și în mod ordonat, stabilind un nou parteneriat strâns și special cu prietenii noștri, reluându-ne controlul asupra frontierelor, banilor și legilor”, a declarat luni conducătoarea conservatoare în Camera Comunelor, prezentând acordul încheiat vineri la Bruxelles, scrie News.ro. Comisia Europeană și Regatul Unit au căzut vineri de acord asupra modalităților divorțului lor, după luni de negocieri tensionate, deschizând calea unor negocieri comerciale post-Brexit.

 ”Bineînțeles, nimic nu este încheiat atât timp cât nu este încheiat”, a declarat Theresa May, apreciind că această continuare a negocierilor ”nu va fi ușoară”.

”Însă cred că există în prezent un nou sentiment de optimism în negocieri”, a apreciat ea.

”Este o veste bună pentru persoanele care au votat în favoarea ieșirii (din UE), care se tem că ne vom împotmoli (…), dar și pentru oamenii care au votat pentru rămânerea (în UE), care se tem de un naufragiu”, a spus ea.

Theresa May speră că acest compromis va fi validat de șefii de stat și de guverne UE în cadrul summitului de la 14 și 15 decembrie, pentru a putea să se concentreze asupra construirii unor ”noi relații economice și în domeniul securității ambițioase”.

Înainte de a vorbi în fața deputaților, May și-a reunir Cabinetul, care continuă să fie împărțit pe tema profilului viitor al Brexitului, între susținătorii păstrării unor legături strânse cu UE și cei care vor o ruptură clară cu regulile europene, în contextul în care compromisul a fost perceput de unii drept o amorsă a unui Brexit moderat.

 Acordul încheiat privește factura pe care Regatul Unit va trebui să oo achite pentru a-și încheia socotelile cu UE, menținerea drepturilor expatriaților de o parte și de alta a Canalului Mânecii și garanția unei fontiere deschise între cele două Irlande.

Acest progres a fost însă umbrit de declarații pe care le-a făcut duminică ministrului însărcinat cu Brexitul David Davis.

Întrebat dacă Londra va achita factura în absența unui acord comercial, David Davis a răspuns BBC că acest lucru va fi ”condiționat de obținerea unei perioade de transfer” și ”condiționat de un acord comercial”.

”Fără acord înseamnă că nu vom plăti”, a insistat el, contrazicând astfel declarațiile ministrului britanic al Finanțelor Philip Hammond, care a dat asigurări că Londra își va onora angajamentele financiare față de UE orice s-ar întâmpla.

Davis a mai declarat că acest compromis este ”mai ales o declarație de intenție” decât ”ceva constrângător”. Dublinul l-a criticat imediat.

Ar fi ”ciudat” să accepți un acord iar apoi să nu-l respecți, a reacționat ministrul irlandez Joe McHugh, subliniind că Dublinul consideră că este vorba despre un ”acord constrângător, despre un acord de principiu”.

David Davis și-a nuanțat declarațiile luni, spunând că au fost prost interpretate și că ”bineînțeles, (acordul) este de asemenea constrângător”. El a repetat însă că, fără un acord comercial, nu va exista vreun acord cu privire la restul.

Un purtător de cuvânt al Cimisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat că acest compromis nu este, ”dintr-un punct de vedere formal” ”constrângător juridic”.

”Însă noi considerăm raportul comun al (negociatorului UE) Michel Barnier și David Davis un gentlemen agreement”, a adăugat el.

 ”Este clar că el este complet susținut și cauționat de către Guvernul britanic”, a spus Schinas.