Situație critică, din nou, în Italia. COVID lovește din nou cu putere motiv pentru care autoritățile au decis să ia măsuri în consecință. Una dintre cele mai dure hotărâri este legată chiar de noaptea de Anul Nou. Asta pentru că s-au interzis total festivităţilor publice de Anul Nou.

Informații cheie despre restricțiile impuse tuturor italienilor au fost oferite de ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza. Oficialul a arătat că purtarea măştilor va fi din nou obligatorie în aer liber. El a cerut populației să folosească măştile Ffp2, mai protectoare, în transportul public şi în locurile publice, cum ar fi teatrele, cinematografele şi la evenimentele sportive.

O altă măsură dură vizează că evenimentele și concertele în aer liber vor fi interzise până la 31 ianuarie. Discotecile şi cluburile de dans vor fi nevoite să se închidă până la această dată, într-un efort de a preveni socializarea în masă în perioada sărbătorilor.

Număr record de cazuri de COVID în Italia

Măsurile au fost luate într-un moment în care Italia a înregistrat un număr record de 44.595 de noi cazuri de coronavirus. Situația este dramatică, mai ales că vorbim de o creştere de peste 70% în doar o săptămână. Îngrijorător este faptul că varianta Omicron se răspândeşte rapid în toată ţara. Numărul de decese a creascut simțitor. Joi, au fost anunțate 168 de decese, fiind cel mai mare număr din luna mai. Cu toate acestea, cifra este sub ratele înregistrate în timpul valurilor anterioare de infecţie, în principal datorită numărului mare de persoane vaccinate în Italia.

Ministrul Sănătății a ținut să arate că aproape 89% dintre italieni au fost vaccinaţi, dar guvernul a vrut să accelereze livrarea celei de-a treia vaccinări de rapel. În aceste condiții, Guvernul va reduce timpul de aşteptare pentru un rapel după a doua vaccinare de la cinci luni la patru luni. În plus, miniştrii au fost de acord să reducă valabilitatea certificatelor de sănătate COVID-19, care sunt necesare pentru a avea acces la o serie de locuri şi servicii, recunoscând faptul că eficacitatea vaccinului se estompează în timp. Astfel, de la 1 februarie, certificatele, care înregistrează dacă o persoană a fost vaccinată sau s-a vindecat recent de coronavirus, vor fi valabile doar şase luni, în loc de nouă în prezent.

Trebuie amintit că Italia a fost puternic afectată de COVID în primele valuri ale pandemiei. Aici s-au înregistrat până în prezent 136.245 de decese – al doilea cel mai mare număr de decese din Europa, după Marea Britanie.