Presedintele Barack Obama a declarat ca este dispus sa ofere un ajutor financiar mult mai mare pentru producatorii auto, insa pentru acest lucru este nevoie de o restructurare “dureroasa” si “drastica”. Presiunea se intensifica cu atat mai mult cu cat compania General Motors isi va prezenta rezultatele financiare pe 31 martie.

In cazul in care Washingtonu observa ca producatorii auto nu sunt in masura sa faca restructurari suficiente, acestia vor trebui sa dea inapoi si banii pe care i-au luat deja: 9,4 miliarde de dolari pentru GM si 4 miliarde pentru Chrysler.

In acelasi timp, constructorii americani pot merge un pic la santaj in negocierile cu statul american, dat fiind faptul ca un faliment al celor doua companii ar cadea foarte greu pentru economia americana, care la ora actuala nu are nevoie de inca o lovitura de o asemenea anvergura.

Impactul social ar echivala cu 1 milion de angajati dati afara, ceea ce ar insemna o explozie a somajului american.

“Trebuie sa-i ajutam chiar daca stiu ca a ajuta angajatii din producatorii auto nu este ceva foarte popular”, a declarat Obama.

La sfarsitul acestei luni, Obama ar putea anunta un ajutor suplimentar de 21,6 miliarde de dolari, dintre care 16,6 miliarde pentru GM.
 
Presedintele american a avertizat insa ca aceasta decizie depinde mai ales de vointa acestora de a accepta masuri drastice. “Unele dintre ele vor fi dureroare”, a precizat presedintele.