Statul va șterge datorii de 350 de milioane de euro acumulate de Elcen București și Complexul Energetic Hunedoara, asumându-și riscul unor amenzi de la Uniunea Europeană, care și așa stă cu ochii pe ajutoarele de stat acordate companiilor din energie.

Totuși, susține Ministerul Energiei în motivarea OUG care va implementa măsura, această decizie este absolut necesară pentru funcționarea sistemul energetic național.

Chiar dacă este orientată către susținerea producției de energie electrică, indirect această decizie va ajuta și bucureștenii, care primesc căldură de la Elcen.

Măsura presupune o dare în plată de active ale celor două entități pentru stingerea datoriilor la ANAF. Mai clar, Ministerul Energiei va primi, spre compensare, părți din cei doi producători, care vor deveni astfel degrevați de datorii. Decidenții spun că, în lipsa unei astfel de măsuri, încetarea activității în cele două unități de producție ar putea fi iminentă.

 

Măsura ar urma să se aplice până la 31 decembrie 2021. Pentru că seamănă foarte mult a ajutor de stat, nu este clar cum are de gând Guvernul să rezolve previzibile probleme cu Consiliul Concurenței și Comisia Europeană.

Guvernul mai justifică măsura prin faptul că unitățile de producție de energie dispecerizabile au obligația să oferteze întreaga putere electrică disponibilă pe piața de echilibrare și prin aceea că operatorii economici care dețin unități dispecerizabile au datorii gestionate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, iar adoptarea unor măsuri privind recuperarea acestora prin măsuri de executare silită sau alte modalități de stingere a creanțelor nu asigură dezideratul menținerii în cadrul Sistemului Electroenergetic Național. „(…) stingerea creanțele fiscale administrate de Ministerul Finanțelor Publice prin Agenția Națională de Administrare Fiscală prin trecerea în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Energiei a unor unități dispecerizabile poate contribui la asigurarea securității Sistemului Electroenergetic Național. (…) procedura  de stingerea a creanțelor se realizează doar cu avizul Ministerului Energiei, în calitate de minister de resort, al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei și al operatorul de transport și sistem  – Compania Națională de Transport a Energiei Electrice Transelectrica S.A”, se mai precizează în document, în care se avertizează asupra consecințelor negative care pot apărea în situația neadoptării măsurilor propuse, care „pot afecta siguranța alimentării Sistemului Electroenergetic Național și chiar securitatea energetică a țării”.