Indicele Purchasing Managers Index (PMI), care arată situaţia economică din sectorul manufacturier, a crescut în iulie la 50,3 puncte, de la 48,7 puncte în iunie, ceea ce ar putea indica faptul că îndelungata recesiune din zona euro s-a încheiat. Un indicator PMI de peste 50 de puncte indică o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

Indicele a fost sub nivelul de 50 de puncte din februarie 2012 iar economiştii apreciază că revenirea pe creştere a activităţii în industria prelucrătoare din zona euro ar putea fi un semn al încheierii perioadei de recesiune.

Datele Markit vin după ce miercuri Eurostat a anunţat o uşoară scădere a numărului de şomeri în zona euro, cu 24.900, la 19,26 milioane, fiind primul declin după mai mult de doi ani în care rata şomajului a ajuns la valori record.

Zona euro a fost văzută ca principala cauză a încetinirii creşterii economiei globale în ultimii ani, deoarece politicile de austeritate adoptate pentru a rezolva criza datoriilor au afectat avansul economiei.

SURSA: Agerpres