„Nu, nu este blocată reforma. Se lucrează la reformă. Este o reformă care clar este cu interes principal. Eu vreau să vă spun că, de exemplu, o altă reformă care pentru Ministerul Muncii, pentru coaliţie şi Guvern, este la fel de importantă este venitul minim de incluziune pentru că vorbeşte practic de a scoate cât mai mulţi oameni din sărăcie şi este o reformă extrem de importantă. Nu la fel de excitantă din punct de vedere al discursului public ca şi pensiile speciale, dar este la fel de importantă, dacă vorbim de cetăţenii României, tot la fel de mult a stat în n dezbatere în Parlament, atât cu parlamentarii din toate partidele, cu cei interesaţi şi cu Comisia Europeană şi cu Banca Mondială”, a spus Marius Budăi la finalul ședinței de Guvern de joi, 8 iunie.

Ministerul va discuta cu reprezentanții Băncii Mondiale și ai Comisiei Europene

Ministrul Muncii a mai declarat că modul său de lucru este de a purta discuţii aprofundate cu Banca Mondială şi Comisia Europeană privind implentarea PNRR, înainte ca reformele să fie făcute, pentru a nu exista observaţii ulterioare ale CE, iar aceştia să spună că unele măsuri privind reformele nu sunt în regulă.

„De ce prefer aşa? Dintr-un singur motiv. Nu vreau să adopt şi am solicitat liderilor coaliţiei, în principal celor doi, şi vorbesc aici de Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, acest mod de lucru încă de când am început să implementez PNRR, pentru a nu mă întoarce ulterior după aprobare să spună Comisia Europeană că nu e în regulă. De aceea ori de câte ori va trebui să discut cu Comisia Europeană şi Banca Mondială nu voi ezita să o fac, iar după modelul pe care l-am implementat, nu mă laud eu singur aici că mi-au murit lăudătorii, Comisia Europeană apreciază acest mod de lucru şi l-a recomandat şi la alte ministere”, a spus el.

Când va veni avizul de la Banca Mondială?

Întrebat când va veni avizul de la Banca Mondială, ministrul a spus: „Astăzi după-amiază, fiind diferenţa de fus oraş între Washington şi România, vom avea un al doilea video call al săptămânii acesteia cu Banca Mondială, urmând ca mâine, probabil dacă ajungem la nişte concluzii, să avem un video call într-o Comisie tripartită – Banca Mondială de la Washington, Comisia Europeană de la Bruxelles şi noi de aici din Bucureşti, Ministerul Muncii mă refer”.

„Şi cu siguranţă, dacă obţinem un răspuns, ceea ce îmi doresc şi am explicat Comisiei Europene şi Băncii Mondiale că ne dorim ca această reformă (a pensiilor speciale – n.r.) să fie aprobată în această sesiune parlamentară. Au înţeles acest lucru şi colaborează cu noi intens pentru a rezolva această problemă”, a adăugat Marius Budăi.

Mesajul lui Marius Budăi pentru magistrații care nu sunt de acord cu majorarea vârstei de pensionare

Ministrul a fost întrebat, de asemenea, ce le transmite magistraţilor care au anunţat că nu sunt de acord cu majorarea vârstei de pensionare şi că vor face proteste în stradă. „Eu nu sunt într-o divergenţă cu nimeni absolut”, a răspuns el.

„Noi suntem în postura şi, ca toţi miniştrii de resort care în coordonare astfel de indemnizaţii şi pensii stabilite şi plătite în baza unor legi speciale, să implementeze ce s-a scris în PNRR şi să implementeze reforma la care România la acea dată – 2020, 2021 şi-a asumat”, a completat Marius Budăi.