"Per ansamblu, creşterea ar urma să rămână solidă şi extinsă", a declarat şeful BCE, apreciind că rata medie a inflaţiei ar urma să se situeze la 1,5% anul acesta. În martie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 1,4%, de la 1,1% luna precedentă, arată o estimare preliminară publicată de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

După o perioadă în care avansul economiei zonei euro a fost peste aşteptări, datele şi indicatorii arată "o anumită moderaţie" a evoluţiei PIB-ului regiunii. Riscurile la adresa perspectivei zonei euro rămân în mare parte echilibrate, dar "riscurile legate de factorii globali, inclusiv ameninţarea extinderii protecţionismului, au devenit mai proeminente", a declarat Draghi.

În cel mai recent raport "World Economic Outlook", publicat în 17 aprilie de Fondul Monetar Internaţional (FMI), prognoza pentru zona euro a fost revizuită în creştere cu 0,2 puncte procentuale, la 2,4% în 2018. Anul viitor, zona euro ar urma să înregistreze un avans de 2%.

La şedinţa care a avut loc joi, Consiliul guvernatorilor BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.(Sursa: Agerpres)