Premierul italian vorbește într-o conferință de presă, după aprobarea Documentului de Economie si Finanțe (DEF), sperând la „un drum comun” și cu întreprinderile și sindicatele, pentru că țara este „atacată” pe diverse fronturi: „inflație, scumpirea energiei, lipsa materiilor prime, război”, ansa.it

Partidelor care susțin Executivul Draghi le transmite un mesaj clar: „Am mare încredere în capacitatea de a înțelege în primul rând dramatismul situației, iar apoi nevoia de a acționa și de a răspunde sprijinind afacerile, familiile și mai ales pe cei săraci”. Draghi a reafirmat, apoi, promisiunea pe care a făcut-o deja miniștrilor săi după-amiază: „Vom face tot ce este necesar pentru a ajuta familiile și firmele în cadrul european. Disponibilitatea Guvernului există și este totală”.

Prim-ministrul dă, așadar, un impuls și dezbaterii în curs privind sancțiunile împotriva Rusiei, asupra căreia Italia este complet aliniată deciziilor de la Bruxelles: „Preferăm pacea sau aerul condiționat pornit? Aceasta este întrebarea pe care trebuie să ne-o punem. Dacă UE propune un embargo asupra gazelor, suntem bucuroși să acceptăm. Ceea ce ne dorim este cel mai eficient instrument pentru pace. Ne întrebăm dacă prețul gazului poate fi schimbat cu pacea”. Apoi, a dat asigurări: chiar și fără gaz rusesc „suntem acoperiți până la sfârșitul lunii octombrie, nu vom vedea consecințele până la ​​toamnă”.

Embargoul asupra gazelor de la Moscova nu este pe masă

Deocamdată, embargoul asupra gazelor de la Moscova nu este pe masă, dar situația este în continuă schimbare: „Cu cât războiul devine mai îngrozitor, cu atât țările aliate se vor întreba ce poate face această coaliție pentru a slăbi Rusia și a permite Kievului să stea la masa păcii”. Așadar, înainte de întâlnirea cu premierul olandez Mark Rutte, șeful Guvernului italian vorbește și despre răspunsul UE în materie de energie: „Va exista o propunere care va fi făcută în câteva zile”, „sunt puncte de vedere diferite între noi, Germania și Olanda”.

De exemplu, despre pragul comun la prețul gazului. „Continuăm să discutăm”, dar „nu putem doar să așteptăm”, intenția este să mergem mai departe cu măsuri „naționale”, afirmă Draghi. După o perioadă de întrerupere a confruntării, Draghi se va întâlni și cu reprezentanții sindicatelor la Palazzo Chigi: o întâlnire pe care premierul o definește drept „importantă”, pentru că astăzi „Italia este atacată pe mai multe fronturi” și „cel mai firesc lucru” de făcut este de a găsi „un drum comun”.

Acelor antreprenori care se plâng că nu mai este convenabil să producă în Italia, Draghi le-a răspuns invitându-i să nu dramatizeze: „Credem că suntem mai răi decât alții” sau că „destinele lumii au un impact mai mare” asupra noastră…, în schimb, „materiile prime lipsesc peste tot în Europa, toată lumea are carență de ciment și previziunile tind să fie negative aproape peste tot”. Acestea fiind spuse, Guvernul – după cum explică și ministrul Daniele Franco – este conștient de suferința sectorului productiv, care se luptă cu creșterea prețurilor la energie, și din acest motiv va lua în considerare și consolidarea ajutoarelor. Guvernabilitatea unei țări, spune premierul, se exprimă cu decizie și unitate de intenții: „Între reafirmarea diferitelor partide și unitatea de intenții, sunt sigur că cetățenii o aleg pe a doua”.