Indiferent de profesie, oamenii riscă tot mai multe să sufere de probleme precum oboseala, stresul, depresia și anxietatea. Astfel de simptome pot fi cauzate de sindromul burnout, o afecțiune recunoscută de OMS. Burnout-ul este un „sindrom conceptualizat ca rezultat al stresului cronic la locul de muncă, care nu a fost gestionat cu succes”, potrivit OMS.

Există însă persoane care par mai capabile decât altele să facă față din punct de vedere psihic cerințelor de la locul de muncă. Este și cazul magnatului Bill Gates, scrie Businessinsider.

În ciuda carierei sale fulminante, care l-a făcut super-bogat, Bill Gates a fost mereu convins că munca la Microsoft nu-l va epuiza. Și că nu va avea probleme precum sindromu burnout, careface ravagii în multe state.

Gates a fondat compania Microsoft când avea 20 de ani

În 1984, la doar 28 de ani, el declara pentru NBC că Microsoft va avea venituri de peste 100 de milioane de dolari în acel an. Când a fost întrebat de ce crede totuși că nu va suferi de epuizare psihică în câțiva ani, având în vedere munca depusp în companie, răspunsul său a fost că fiecare zi e complet diferită la Microsoft.

Gates: Nu va veni niciodată acel moment!

„Munca pe care o facem este… nu e ca și cum am face același lucru toată ziua. Intrăm în birouri și ne gândim la programe noi, ne întâlnim în ședințe, ieșim să ne vedem cu utilizatorii finali, vorbim cu clienții. Există foarte multă varietate și mereu se întâmplă lucruri noi. Și de aceea, nu cred că va veni vreodată un moment în care să spun că acest joc este plictisitor”, a spus el.

Privind realizările sale ulterioare, anii care au urmat par să-i fi dat dreptate.
Compania Microsoft, fondată în 1975, a fost introdusă la Bursă în martie 1986. Un an mai târziu, Bill Gates a devenit miliardar , iar cifra de afaceri a companiei a crescut de la 198 de milioane de dolari, în 1986, la un miliard în 1990.

Cum putem eviat epuizarea la locul de muncă

Deși cazul lui Gates este unul extraordinar, se pare că evitarea rutinei, găsirea de noi proiecte și stabilirea unor provocări pot face minuni atunci când încercați să evitați epuizarea la locul de muncă.

Există, de asemenea, anumite semne de avertizare care vă pot ajuta să identificați semnele burnout-ului.

Avem și un instrument pentru măsurarea epuizării

Christina Maslach, profesor de psihologie la Universitatea din California, Berkeley, a creat Maslach Burnout Inventory, care este cel mai utilizat instrument pentru măsurarea epuizării. Acest sistem analizează trei semne principale de burnout- extenuarea, lipsa de motivație și performanța slabă la muncă.

Dacă abordarea lui Gates nu funcționează, nu este chiar totul pierdut. Există multe alte metode prin care putem trece peste asta. Găsirea timpului pentru a face exerciții fizice poate ajuta la îmbunătățirea somnului, fiind benefică și pentru bunăstarea mentală și pentru cea fizică.