Marea greșeală pe care a făcut-o Guvernul. Investițiile publice cu care se laudă Premierul Florin Cîțu au adus dezechilibre economice grave, acuză cunoscutul economist Adrian Câciu.

Balanța comercială a fost serios dezechilibrată în primele două luni ale anului în curs, pe fondul importurilor de bunuri intermediare și de capital.

Marea greșeală pe care a făcut-o Guvernul. Importurile au explodat

”Deficitul comercial la primele două luni ale anului 2021 a crescut cu 17,45% față de perioada similară a anului trecut.

Deficitul comercial a ajuns la 3 miliarde euro la finalul lunii februarie fiind cu 456 milioane euro mai mare decât cel de anul trecut. Acesta este efectul supradozajului consumului guvernamental.

Când vrei sa faci investiții mai mari trebuie sa fii constient că vei avea efect pe balanța comercială, România nefiind un producător de bunuri intermediare și de capital.

Când nu gestionezi consumul guvernamental intern în sensul direcționarii sale spre producție internă produci deficit de balanță comercială.

Cu alte cuvinte când vrei să generezi creștere economică scriptică pe baza de compensari ale indicatorilor PIB (compensezi scaderea de investitii private cu investitii publice astfel incat sa ai o formare brută de capital fix pozitivă, la care adaugi compensare a pierderii de consum privat cu crestere a consumului guvernamental) generezi dezechilibre macroeconomice grave, în lanț.

85% din deficitul balanței comerciale

Aviz amatorilor în economie care puneau creștere deficitului de balanța comercială pe baza creșterii veniturilor populatiei. Iata că și în lipsa stimulării veniturilor deficitul comercial crește.

Ati fi stiut asta dacă v-ati fi uitat la structura balanței comerciale și ati fi obervat că 85% din deficit este dat de bunurile intermediare și de capital și nu de consumul final al populației.

Dar, ați preferat să fiți trompete și oameni mici, propagandiști. Măcar acum să puneți mâna pe carte și să învățați!

Anul acesta va fi sacrificat deficitul bugetar și deficitul de cont curent iar deficitul de balanta comercială va ajunge la 9,4% din PIB”, a scris Adrian Câciu vineri pe Facebook.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin.