Vineri, premierul britanic Boris Johnson i-a calificat drept „nebuni” pe cei care sunt împotriva vaccinurilor, promovând noul program extins de imunizare împotriva gripei din Marea Britanie.

„Aşa sunt toţi aceia care sunt anti-vaccinuri. Nişte nebuni”, a exclamat el în timpul unei vizite la un centru medical din Londra.

Guvernul său conservator și-a extins programul de vaccinare împotriva gripei, pe fondul temerilor că serviciile de sănătate vor fi copleșite în cazul apariției unui nou val de contaminare cu noul coronavirus.

Vaccinul va fi acum gratuit pentru persoanele de peste 50 de ani, grupurile mai vulnerabile și copiii mici. Scopul declarat este vaccinarea a 30 de milioane de oameni, scrie Le Vif.

Potrivit unui studiu ştiinţific, un al doilea val al noului coronavirus din această iarnă ar putea ucide până la 120.000 de oameni în spitalele din Marea Britanie într-un „scenariu rezonabil în cel mai rău caz”, fără o pregătire adecvată.

Studiul recomandă implementarea unei campanii de informare cu sfaturi specifice pentru persoanele vulnerabile, pentru creșterea capacității de testare și vaccinarea persoanelor cu risc și a personalului medical.

Cu peste 45.000 de morți, Marea Britanie este cea mai îndoliată țară din Europa din cauza pandemiei de coronavirus. Purtarea unei măști a devenit obligatorie vineri în magazinele din Anglia.

Potrivit ONU, un vaccin este singura cale posibilă pentru o revenire la „normalitate”. Dar, potrivit unui sondaj recent YouGov, 16% dintre britanici ar refuza „probabil” sau „cu siguranță” un astfel de vaccin, în special în rândul celor care se informează de pe rețelele de socializare.

Mișcarea anti-vaccin a câștigat teren în ultimii ani, bazându-se în special pe studii științifice false care leagă vaccinarea de autism.