Libor, utilizat ca indicator de referinţă pentru produse financiare în valoare de peste 350.000 de miliarde de dolari din întreaga lume, este calculat pe baza datelor trimise de un panel de 20 de bănci cu privire la dobânzile pe care cred că le vor percepe alte bănci pentru a se împrumuta între ele. 

FCA a precizat vineri că lucrează cu băncile pentru a finaliza un acord prin care ele vor rămâne în panel până la sfârşitul lui 2021. 

În iulie, preşedintele Autorităţii de reglementare a pieţei financiare, Andrew Bailey, anunţa că Libor va fi eliminată până la finele anului 2021, organismele şi băncile de reglementare din Marea Britanie intenţionând să înlocuiască acest indicator afectat de scandaluri de manipulare cu un indicator cu un grad mai mare de încredere. 

Băncile vor putea să calculeze această rată şi după 2021, dar Bailey a subliniat că Libor nu va mai fi susţinut de mecanismul prin care FCA obligă băncile să rămână membre ale panelului. "Suportul băncilor pentru actualul Libor până la finele lui 2021 va permite o tranziţie care poate fi planificată şi executată fără probleme", a declarat Bailey. 

Libor a devenit sinonim cu corupţia după ce mai mulţi traderi au fost acuzaţi de manipularea acestui indicator, rezultând amenzi de peste nouă miliarde de dolari şi condamnarea mai multor bancheri. 

FCA a început să reglementeze Libor abia în 2013, în acelaşi an în care a fost adoptată şi legislaţia prin care manipularea indicatorilor financiari a devenit infracţiune. Şeful FCA a precizat că regulatorul a fost nevoit să convingă băncile să trimită în continuare date privind dobânzile, însă lipsa de lichiditate face imposibilă menţinerea indicatorului. 

În septembrie, Dewet Moser, membru al Board-ului Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB), declara că eliminarea Libor va provoca dificultăţi sectorului privat, dar nu va obstrucţiona capacitatea SNB de a implementa politica sa monetară. 

Contracte în valoare de aproximativ şase miliarde de franci elveţieni (620 de miliarde de dolari) folosesc ca indicator de referinţă Libor, care este astfel cea mai importantă rată a dobânzii pentru economia elveţiană. 

"În pofida tuturor măsurilor pe care le-am adoptat, pare imposibilă restabilirea încrederii în Libor ca indicator de referinţă credibil, puternic şi rezistent", a explicat Moser.