Mare atenție! Nu faceți acest lucru pe rețelele de socializare. Avertisment DNSC

Așadar, specialiștii de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au subliniat că este vorba de o metodă preferată de atacatori în răspândirea paginilor de phishing, aceea de a crea postări înșelătoare pe pagini de Facebook nou create.

De obicei, acestea sunt special concepute pentru a se afișa potențialei victime ca o notificare legitimă. Atacatorii reușesc acest lucru prin adăugarea unei etichete a paginii în textul postării.

Scopul principal este de a speria utilizatorul că își va pierde accesul la cont

„Scopul principal este de a speria utilizatorul că își va pierde accesul la cont, dacă nu validează datele de acces după accesarea unui link din postare, care va redirecționa către o pagină de phishing.
Fără o analiză atentă a provenienței mesajului și a detaliilor din notificare, astfel de campanii pot fi convingătoare”, a transmis Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

În acest context, recomandarea echipei DNSC este să nu acționăm pripit în mediul online și să citim cu atenție textul mesajelor sau a notificărilor pe care le primim. Rețelele sociale nu îți vor cere niciodată verificarea datelor de acces prin astfel de notificări, mai adaugă DNSC, care precizează că trebuie verificată cu atenție sursa mesajelor sau a notificărilor primite.

„Dacă aveți suspiciuni, verificați link-urile sau atașamentele pe care urmează să le accesați cu o soluție de securitate. Raportați astfel de pagini false către rețeaua socială pentru a le suspenda cât mai rapid activitatea frauduloasă”, a completat DNSC.

Tot mai multe companii realizează că ameninţările cibernetice reprezintă un risc mare pentru afacerile lor

Pe de altă parte, potrivit unui studiu realizat de Microsoft în Statele Unite, în aprilie 2022, 70% dintre IMM-uri cred că amenințările cibernetice devin din ce în ce mai mult un risc de afaceri.

Studiul arată că 1 din 4 întreprinderi mici și mijlocii a fost afectată de o breșă de securitate în ultimul an și nu a avut resursele pentru a se apăra de atacuri cibernetice.

Potrivit analizei Microsoft, care și-a propus să înțeleagă mai bine nevoile în materie de securitate ale IMM-urilor, multe dintre aceste companii nu au acces la resursele și echipamentele necesare prin care să-și asigure un nivel ridicat de protecție în fața amenințărilor actuale de acest tip.

În plus, 80% dintre IMM-uri au indicat că folosesc o soluție tradițională antivirus, dar 93% susțin că sunt în continuare îngrijorate de amplificarea numărului de atacuri cibernetice și de complexitatea acestora.