Am adresat o întrebare ministrului de Interne Marcel Vela cu privire la decizia de a da liber exportului de cereale prin…

Posted by Calin Popescu Tariceanu on Tuesday, 21 April 2020

“Am adresat o întrebare ministrului de Interne Marcel Vela cu privire la decizia de a da liber exportului de cereale prin Ordonanța Militară 9, după ce prin Ordonanța Militară 8 Guvernul din care face parte a decis interzicerea exportului. Această interdicție a exportului de cereale a fost aplicabilă timp de 7 zile, iar în data de 15.04.2020, prin vocea premierului României, s-a arătat faptul că țara noastră avea nevoie de achiziția urgentă de grâu și porumb pentru refacerea rezervei de stat.

În aceste condiții, i-am solicitat ministrului de Interne să îmi comunice:

1) Care este cantitatea de produse ce au fost achiziționate pentru rezerva de stat până la emiterea ordonanței militare nr. 8, dar și în perioada cât aceasta s-a aflat în vigoare până la suspendarea prevederilor articolului 7 al acestui act normativ, cu menționarea datelor pentru fiecare produs din anexa nr. 2 din Ordonanța Militară?

2) Dacă au existat presiuni asupra Guvernului României ce au determinat modificarea ordonanței militare privind exportul de cereale și dacă da, cum au influențat acestea rezervele strategice ale țării noastre?

Sper ca la această întrebare adresată unui membru al Guvernului să primesc și un răspuns în perioada de 7 zile”, argumentează Tăriceanu solicitarea făcută într-un mesaj postat pe Facebook.