Marcel Ciolacu, mesaj împotriva discursului extremist

Sâmbătă, pe 27 ianuarie, premierul Marcel Ciolacu a participat la conferinţa de alegeri a organizaţiei judeţene PSD Satu Mare. Cu acest prilej, a transmis un mesaj împotriva discursului extremist.

„Dezinformări, fiindcă se întâmplă acest lucru şi în mass media şi peste tot, fiindcă este greu să le controlezi, şi poate nici nu este bine să le controlezi. Trebuie să discernem, singuri, nu trebuie să punem oprelişte presei sau să blocăm anumite surse de informare. Cu adevărat, cele care duc la dezbinare, la ură, la războaie, acolo trebuie un stat să intervină. În rest, toate aceste instrumente noi, care se folosesc în lupta electorală, nu trebuie să le blocăm, trebuie să ne adaptăm lor, trebuie să le înţelegem. Copiii noştri au început să gândească diferit de noi”, a declarat el.

Șeful Guvernului a transmis un mesaj și celor care pledează pentru ieșirea României din Uniunea Europeană. Acesta a spus că nu îl interesează faptul că discursul unor lideri cu idei extremiste este promovat public, „la televizor”. Îl deranjează însă că acesta nu este întrebat care este alternativa mai bună într-un astfel de scenariu.

„Avem o şansă unică fiind în Uniunea Europeană şi acest lucru trebuie să-l spunem de fiecare dată, că locul României este în Uniunea Europeană. Nu mă interesează că un adversar politic iese la televizor şi el spune că e mai bine să plecăm din Europa. Ce mă deranjează e că nu îl întreabă imediat cineva: Ai putea să ne dai ce soluţie ai dacă ieşim din Europa? Unde ne în toarcem şi cu câţi zeci de ani noi ne întoarcem înapoi?

Ne uităm şi scoatem din discursul lui tot ce ne-a dezbinat timp de 30 de ani? Oameni buni, avem copii, toţi acasă, unii sunteţi tineri, veţi avea familii şi copii, ce construim noi? Tot ce am urât sau vrem că construim un viitor real şi al noştri şi al copiilor noştri şi al României, în primul rând, fiindcă în primul rând suntem români, pe urmă suntem pesedişti”, a afirmat acesta.

Marcel Ciolacu le-a transmis membrilor PSD să nu preia acest discurs extremist.

„Nu vă fie frică de extremişti, nu încercaţi să aveţi discursul lor, pentru că e un discurs fals! Poate prinde la un vecin sau doi. Încercaţi să aveţi discursul dumneavoastră! Dormim liniştiţi în casă, pentru că suntem membri NATO. Dacă nu eram, nu dormeam liniştiţi în casă”, a afirmat premierul României.

2024, an electoral, în care se vor încerca divizări

Tot la Satu Mare, șeful Guvernului a declarat că anul 2024 se va remarca prin multiple scrutine electorale și încercări de „divizare” din diverse direcții. Cu toate acestea, el este ferm convins că alegătorii, indiferent de originea lor etnică, vor înțelege că acestea nu sunt decât „provocări”.

„Ne aflăm în anul 2024. Nu mai putem compara discursurile și România de la începutul anilor ’90. Este evident că coexistăm cu toții aici. Vorbind despre români de diverse etnii – maghiară, ucraineană, germană – care trăim împreună în România. Consider că acest lucru este o binecuvântare, nu un motiv de discordie și divizare”, a subliniat el.

Acesta a subliniat că menține o relație de comunicare „excelentă” cu prim-ministrul Ucrainei. Acesta din urmă a fost de acord că în Ucraina se vorbește limba română și nu limba moldovenească. Similar, conform lui Ciolacu, și prim-ministrul Republicii Moldova a recunoscut că în afara granițelor României există doar o limbă – limba română.

Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea revenirii la un discurs public normal referitor la Transilvania. Acesta a accentuat că atât România, cât și Ungaria sunt state membre ale NATO și ale Uniunii Europene, având acorduri semnate pentru perpetuitate.

Liderul PSD a menționat că vremurile în care discursul despre Transilvania provoca emoții au trecut și că viitorul în Europa se prezintă în alt mod.

Premierul Ciolacu a subliniat că lucrurile au evoluat considerabil. A spus, totodată, că fiecare persoană publică, prin acțiunile sale politice, ar trebui să contribuie la îndreptarea lucrurilor către normalitate. Mai multe puteți citi aici.