Marcel Ciolacu anunță un sprijin pentru 4.000 de transportatori

Joi, premierul Marcel Ciolacu a declarat că Executivul va compensa operatorilor de transport rutier, cu licențe în România, jumătate din majorarea accizei la motorină. Peste 4.000 de transportatori vor primi acest sprijin. Decizia se va aplica până la finalul anului 2024.

„Continuăm să ne respectăm toate angajamentele faţă de transportatori. După ce am reuşit să reducem preţurile poliţelor RCA, astăzi vom decide să compensăm şi creşterea accizei la motorină. (…)

Concret, Guvernul va restitui operatorilor de transport rutier, licenţiaţi în România, jumătate din creşterea accizei la motorină. În total, sunt peste 4.000 de transportatori care vor beneficia de acest sprijin până la sfârşitul anului”, a explicat Marcel Ciolacu, la începutul ședinţei Guvernului.

Guvernul alocă 600 de milioane de lei pentru fermieri

Marcel Ciolacu a dezvăluit că joi vor fi adoptate mai multe acte normative. Ele vizează sprijinirea fermierilor. Se preconizează alocarea a aproximativ 600 de milioane de lei.

Banii merg la producătorii de tomate, cartofi și usturoi autohtoni. Totodată, și la crescătorii de animale, potrivit liderului PSD.

Premierul a precizat că măsura vine pentru a sprijini creșterea producției românești.

„Mă bucur să văd că ministrul Agriculturii a venit şi în şedinţa de astăzi cu noi măsuri pentru sprijinirea fermierilor români. În total, alocăm aproape 600 de milioane de lei pentru cultivatorii de tomate, cartofi şi usturoi românesc, dar şi pentru crescătorii de animale. (…)

Trebuie să creştem producţia românească şi îl încurajez pe ministrul Barbu să continue să vină cu astfel de soluţii pentru ca românii să aibă acces la hrană românească de calitate”, a precizat Ciolacu.

Amintim că, Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a comunicat că în data de 25 ianuarie, Guvernul a luat decizia de a oferi subvenții în valoare de 100 de euro per animal pentru fermieri. Această măsură vine în urma aprobării săptămâna trecută a unui sprijin financiar de 100 de euro per hectar pentru aceeași categorie de beneficiari.

Executivul va aloca 86 de milioane de lei pentru întreprinderile mici şi mijlocii

Marcel Ciolacu a mai precizat și că, în ședința de joi, Guvernul va aproba un sprijin financiar în valoare de peste 86 de milioane de lei pentru IMM-uri.

Această sumă va fi destinată sprijinirii a peste 9.200 de firme românești în dezvoltarea afacerilor și menținerea locurilor de muncă, a subliniat șeful Executivului.

Premierul susține că Guvernul vrea să susțină, în acest fel, mediul de afaceri și capitalul românesc.

„Vreau să continuăm să dăm un semnal puternic de sprijin şi către mediul de afaceri, în special pentru susţinerea capitalului românesc. De aceea, vom aproba astăzi un ajutor de peste 86 de milioane de lei pentru IMM-uri.

Aceşti bani vor ajuta peste 9.200 de firme româneşti să îşi dezvolte afacerile şi să menţină locurile de muncă”, a anunţat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de joi a Executivului.