Roșia Montană şi apariţia USR. Marcel Ciolacu spune că nimic nu a fost întâmplător

Premierul României, Marcel Ciolacu, îi pune iarăşi la zid pe cei din USR pentru problemele din dosarul Roșia Montană. Este vorba despre un dosar care ar putea costa foarte scump România.

Întreaga mişcare de stradă în sprijinul Roșia Montană ar fi fost pornită cu scopul de a genera un nou partid politic. Este vorba despre USR, care l-a avut ulterior drept preşedinte pe Dacian Cioloș.

„Vreţi să ştim Roşia Montană? Haideţi să spunem adevărul, de ce a apărut Roşia Montană, ca să apară un partid politic. Uniţi Salvăm Roşia Montană.

Acea manifestare, într-o lună de zile s-a  transformat în Piaţa Victoriei unde Uniţi Salvăm România, în USR, unde lider era domnul Cioloş”, a indicat Ciolacu.

Dacian Cioloș să plătească pentru problemele pe care le-a cauzat României

Acelaşi Dacian Cioloș care, în loc să plece acasă când Sorin Grindeanu depunea jurământul de premier, făcea şedinţă şi trimitea Roșia Montană „să intre în UNESCO”, acuză Marcel Ciolacu.

„Este clar că e ceva la mijloc”, adaugă Ciolacu, care spune că Dacian Cioloș va trebui să dea explicaţii. Prim-ministrul promite că va face publice toate documentele pe acest subiect care se află la Guvern.

Marcel Ciolacu subliniază faptul că România trebuie să scape de plata unor eventuale despăgubiri în dosarul Roșia Montană. Ţara noastră se află în plină creştere economică şi ar fi păcat să se plătească degeaba sume de bani uriaşe.

Iar dacă cineva ar trebui să plătească pentru asta, ar fi Dacian Cioloș, indică premierul Ciolacu.

Dacian Ciolos
Dacian Cioloș / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

„Domnul Cioloş, când Sorin Grindeanu depunea jurământul la Cotroceni, de prim-ministru, toată lumea aştepta ca domnul Cioloş să îşi ia ficusul să plece acasă. Nu, domnul Cioloş făcea şedinţă cu ministrul Culturii şi trimitea Roşia Montană să intre în UNESCO.

Este clar că e ceva la mijloc, să vină să dea explicaţii. Aşteptăm întâi decizia şi vom vedea. Am promis că după decizie pun la dispoziţie toate documentele din Guvernul României. (…)

Pe mine mă interesează ca noi să nu fim nevoiți să plătim! Suntem în creștere economică și nu ar fi bine să fim nevoiți să plătim degeaba niște bani.

Domnul Cioloș poate să plătească pentru că are pensie”, a mai declarat Marcel Ciolacu, luni seară, într-o emisiune la Antena 3.

Problema vaccinurilor din pandemie, o altă acuzaţie la adresa USR

Nu a fost singura acuzaţie lansată la adresa USR. Şeful Guvernului a precizat că, în perioada cât au fost la putere alături de liberali, cei din USR n-au făcut niciun kilometru de autostradă şi n-au semnat pentru niciun spital nou.

Ba mai mult, au fost implicaţi în achiziţia de vaccinuri care ne-a adus acum un proces cu cei de la Pfizer. Marcel Ciolacu spune că există o mare suspiciune în acest caz. N-ar fi avut logică să cumpărăm atâtea vaccinuri anti-Covid, decât dacă ne-am fi vaccinat cu toţii de 10 ori, afirmă prim-ministrul.

„Când a fost USR la putere, au mers cu ranga şi au făcut zero kilometri, nu-s eu de vină că nu au semnat un spital, luau foc spitalele pe timpul lor, nu sunt eu de vină că s-a furat în pandemie, când noi toţi stăteam în casă, nu sunt eu de vină că domul Cîţu a făcut împrumuturi, nu sunt eu de vină că domnul Orban nu ştiu ce ajutoare dădea la companii private şi s-au pierdut bani. (…)

Miliardul cu vaccinuri am discutat şi în coaliţie, am discutat şi cu ministrul de Finanţe. Mă întorc, asta au făcut când au fost. Oamenii sunt nişte amatori.

Cum să cumperi vaccinuri pe care nu le-am fi folosit niciodată, decât dacă ne vaccinam fiecare de 10 ori. E ceva ilogic. Undeva e o suspiciune”, a mai spus Marcel Ciolacu.