Vineri, Marcel Ciolacu a participat la o conferință de presă ce a avut loc după Conferința județeană extraordinară a PSD Vaslui. Întrebat dacă crede că este vina PSD că zona Moldovei a fost lăsată în urmă din punct de vedere a dezvoltării, premierul a răspuns:

„Asta vreţi să recunosc eu? Că e o vină a PSD? Nu, a fost o lipsă de viziune în cei 30 de ani. Acum e prima oară când se prind şi trec prin planurile de la UE, prin fonduri europene, autostrăzile din Moldova. Se pare că odată cu războiul din Ucraina s-a văzut mai bine Moldova şi la Bruxelles”.

Întrebat cine este de vină că Moldova a fost lăsată în urmă, șeful Executivului a răspuns:

„Cred că referirea era la venituri şi că foarte mulţi copii, fraţi, surori, au părăsit zona pentru că nu s-a dezvoltat infrastructura”.

Marcel Ciolacu a dat însă și vești bune. Premierul a spus că infrastructura se dezvoltă, existând investiții locale majore.

„În acest moment, toată infrastructura se dezvoltă. Sunt şi investiţii locale majore. Nu cred că vreodată au mai fost două miliarde lei investite.

Indiferent de cât dezvoltare proprie aveţi, dacă nu se face această interconectare să trecem odată Carpaţii, dar şi cu un drum la Bucureşti, nu vor veni investitori. În momentul în care va fi finalizată autostrada, aeroporturile, atunci investitorii vor vrea să vină”, a spus el.

Moldova, lăsată în urmă din cauza lipsei de viziune

În cadrul Conferinței județene extraordinare a PSD de la Vaslui, prim-ministrul a afirmat că „Moldova a fost părăsită şi a fost lăsată în urmă în toţi aceşti zeci de ani”. Potrivit acestuia, s-a întâmplat din cauza lipsei de viziune. Însă câteodată, a mai spus el, dacă te uiți la decizii, pare că au fost făcute intenționat.

„Ştiu şi eu, ştiţi şi dumneavoastră că Vasluiul este cel mai sărac judeţ. Nu aveţi dumneavoastră nicio vină. Vasluiul şi Moldova nu au nicio vină. Vina a fost lipsa de viziune şi câteodată, dacă te uiţi la decizii, vei observa că parcă au fost făcute intenţionat. Au plecat copiii, nepoţi, fraţi.

Zona din care au plecat cei mai mulţi români în străinătate este zona Moldovei, indiferent cât de multe investiţii aveţi în interiorul judeţului şi acum aveţi aproape două miliarde de lei, indiferent cât de multe investiţii sunt în interiorul Botoşaniului sau la Bacău. Oameni buni, dacă nu există o interconectare, dacă nu există autostrăzi, aeroport, nicio zonă nu se va dezvolta. Nu este suficient să ai drumuri judeţene.

Nu e suficient să ai drumuri comunale. Nu e suficient să ai şcoli în fiecare comună. Moldova a fost părăsită şi a fost lăsată în urmă în toţi aceşti zeci de ani. Că a fost o politică, că cineva şi-a asumat acest lucru, nu avem ce face”, a declarat Marcel Ciolacu.

Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale?

Tot la Vaslui, Marcel Ciolacu a discutat despre potențiala candidatură la alegerile prezidențiale. Premierul afirmă că o decizie clară va fi luată după 10 iunie. Cu toate acestea, el subliniază că funcția de premier reprezintă o provocare mult mai mare.

Șeful Executivului a declarat că nu este sigur dacă va candida la alegerile prezidențiale. El a subliniat că are în față o provocare pe care o consideră mai importantă. Mai exact, este vorba despre transformarea coaliției electorale actuale într-o alianță electorală europeană. Ciolacu argumentează că actuala coaliție are nevoie de un partener.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, și-a exprimat incertitudinea cu privire la candidatura sa la alegerile prezidențiale din 2024. Cu toate acestea, el spune că este conștient de provocările majore pe care le are în calitate de premier și de necesitatea de a transforma coaliția electorală actuală într-o alianță „pentru Europa”.

Când a fost întrebat în cadrul conferinței de presă despre posibila sa candidatură la alegerile prezidențiale, Ciolacu a dat următorul răspuns:

„Am şi spus. Am spus şi azi dimineaţă, atunci când am fost cu domnul Ciucă să înscriem alianţa electorală, că lucrul acesta o să îl vorbim după data de 10 iunie.”

Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.