Guvernul Cîțu pregătește majorarea vârstei de pensionare! Marcel Ciolacu trage semnalul de alarmă cu privire la reforma sistemului de pensii pregătită de coaliția de dreapta aflată la guvernare.

Ciolacu face referire la documentele făcute publice joi seară de Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, care a declarat că a făcut rost de propunerile făcute de Guvernul Cîțu chiar de la Comisia Europeană.

Atât Costin, cât și Ciolacu, au acuzat secretomania Guvernului de la București, care refuză să dialogheze, atât cu opozanții politici, cât și cu partenerii sociali.

Se schimbă vârsta de pensionare! Guvernul vrea să reformeze total sistemul de pensii

”Deși nimeni nu le-a cerut-o, Guvernul Cîțu a transmis la Bruxelles că intenționează să nu mai aplice legea care prevede mărirea pensiilor, că va desființa pensia anticipată, că va mări vârsta de pensionare, dar și vechimea în muncă necesară pensionării!

Acum înțelege toată lumea de ce insistăm să vină în Parlament să își asume clar în fața românilor ce nenorociri au de gând să facă cu adevărat sub masca PNRR?!

PSD se opune categoric acestor intenții! Și vom folosi toate mijloacele legale pentru a stopa ”reformele” criminale împotriva românilor!”, a scris Marcel Ciolacu vineri pe Facebook.

Revenirea la stagiul de cotizare de 35 de ani

În afară de majorarea vârstei de pensionare, alte măsuri propuse de Guvernul Cîțu pentru reformarea sistemului de pensii includ revenirea la stagiul de cotizare de 35 de ani, de la 25 de ani, cât este în prezent, precum și eliminarea posibilității celor care doresc de a se pensiona anticipat.

Dumitru Costin susține că se vor crea adevărate drame sociale, având în vedere că oamenii trecuți de o anumită vârstă își găsesc extrem de greu de lucru în România, singura lor variantă pentru a obține un venit fiind pensionarea anticipată.

Trebuie precizat că modificarea stagiului de cotizare ar însemna o nouă recalculare a tuturor pensiilor, care în cel mai bun caz ar rămâne la nivelul actual, în niciun caz nu vor crește.

De asemenea, mai trebuie menționat faptul că în prezent Ministerul Muncii, sub conducerea Ralucăi Turcan, tocmai este angajat într-un foarte costisitor proces de recalculare a pensiilor, care ar deveni nul, dacă se va schimba stagiul de cotizare.