Marcel Ciolacu a declarat joi, în şedinţa de Guvern, că este nevoie de o suplimentare a bugetului pentru programul IMM Plus. Potrivit explicațiilor oferite de șeful PSD,  interesul este foarte mare din partea întreprinderilor mici și mijlocii, iar bugetul a devenit aproape epuizat.

Marcel Ciolacu a cerut o propunere concretă de la ministrul Finanţelor

În acest context, i-a cerut ministrului Finanţelor să vină cu propunerea concretă privind suplimentarea programului, la viitoarea şedinţă de Guvern.

„Înţeleg ca interesul este foarte mare din partea IMM-urilor şi bugetul e aproape epuizat. Asta înseamnă că mediul de afaceri are încredere să investească. Îi cer ministrului finanţelor, domnul Marcel Boloş, ca la viitoarea şedinţă să vină cu propunerea concretă de suplimentare”, a declarat premierul.

De asemenea, el a subliniat că autoritățile susțin şi investiţiile din energie, finanţate prin Fondul de Modernizare. Astfel, au fost adoptate mai multe soluţii de îmbunătăţire a legislaţiei.

Efectul este evaluarea a peste 1.500 de proiecte depuse până acum, spune premierul. Astfel, sunt atrase peste 2,2 miliarde de euro alocaţi României prin acest Fond.

„Susţinem şi investiţiile din energie, finanţate prin Fondul de Modernizare. Adoptăm azi câteva soluţii de îmbunătăţire a legislaţiei, iar efectul este că deblocăm evaluarea a peste 1500 de proiecte depuse până acum. Astfel atragem peste 2,2 miliarde de euro alocaţi României prin acest Fond”, a conchis Ciolacu.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu/SURSA FOTO: Capital.ro

Se ia în calcul suplimentarea plafonului schemei de ajutor IMM Plus cu 20%

Anterior, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat că se ia în calcul suplimentarea plafonului schemei de ajutor IMM Plus cu 20%, strict pentru fondurile de investiții.

Astfel, s-ar asigura „o reechilibrare a ponderii creditelor de investiţii în totalul creditelor garantate în cadrul IMM Plus”.

„Am avut astăzi o discuţie cu reprezentanţii fondurilor de garantare în cadrul căreia am analizat stadiul distribuţiei creditelor garantate până acum prin IMM Plus, pentru că bugetul de 12,5 miliarde lei s-a utilizat aproape în totalitate.

Am convenit că analizăm posibilitatea să suplimentăm bugetul schemei cu aproximativ 2,5 miliarde lei, cât ne permite regulamentul Comisiei Europene, cu condiţia să asigurăm accesul la finanţare pentru firmele care nu dispun de sumele necesare pentru proiectele de investiţii, nu pentru capital de lucru”, a scris el pe Facebook.

La sfârșitul lunii aprilie, Ministerul Finanțelor a informat că a emis ordinul comun, care stabilește limitele de garantare pentru fiecare componentă a schemei de ajutor de stat IMM Plus.

Acest ordin cuprinde și regulile de administrare a acestor limite, procedurile de acordare a ajutoarelor de stat specifice fiecărei componente a schemei de ajutor de stat, precum și documentele contractuale referitoare la garantare și plată a grantului, și la implementare.

Bugetul alocat pentru schema de ajutor de stat IMM Plus este de cel mult 12,5 miliarde lei. Din acesta, garanțiile acordate nu vor depăși un plafon de 11,1 miliarde lei.

Acesta este destinat unui număr estimativ de 11.500 de beneficiari.