Boloș a salutat prelungirea valabilității polițelor Euroins

Ministrul de Finanţe, Marcel Boloș, a afirmat că prin prelungirea cu trei luni a valabilității poliţelor auto RCA emise de Euroins se previne pericolul scăderii gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a 17% din parcul naţional auto.

”În urma deschiderii procedurii falimentului unei societăţi de asigurare cu efect asupra aproximativ 1,7 milioane contracte RCA, Ministerul Finanţelor a promovat astăzi un OUG care să reglementeze prelungirea cu 90 de zile a termenului de încetare a poliţelor de asigurare/reasigurare. Astfel, termenul va fi de 180 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment”, a afirmat ministrul de Finanţe, Marcel Boloş.

Poliţele RCA emise de Euroins mai erau valabile până la 8 septembrie 2023. La acea dată, se împlineşte termenul de încetare de drept a contractelor de asigurare. Cu excepţia contractelor de asigurare de garanţii pentru care termenul se împlineşte la 7 noiembrie 2023.

”În acest mod prevenim un real pericol în ceea ce priveşte scăderea gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a 17% din parcul naţional auto. Acum, reglementăm termene mai mari în care vor înceta de drept contractele de asigurare ale asigurătorului. Cu o cotă de piaţă ridicată pe segmentul asigurărilor, aflat în procedură de insolvenţă la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Numărul de contracte RCA aflate în termen va fi redus

Actul normativ vizează prelungirea termenelor în care contractele de asigurare încheiate cu asigurătorul cu o cotă de piaţă ridicată pe segmentul asigurărilor RCA.

Prin ordonanţa de urgenţă se reglementează faptul că, pentru poliţele de asigurare/reasigurare încheiate de societăţile de asigurare/reasigurare aflate în procedură de insolvenţă în derulare la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, termenele de încetare de drept de 90 de zile, respectiv de 150 de zile, prevăzute la art. 262 alin. (3^2) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare, se prelungesc cu 90 de zile, a anunţat, joi, Guvernul.

Potrivit ministrului, măsura este necesară pentru asigurarea protecţiei contractanţilor şi beneficiarilor de asigurări, stabilitatea pieţei de asigurări şi evitarea riscului de diminuare a gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a vehiculelor înregistrate pe teritoriul României.