Moody’s acordă în prezent lui Erste ratingul ‘C minus’ pentru stabilitate financiară şi ratingurile ‘A1’ pentru datoriile pe termen lung şi depozitele grupului bancar austriac. De asemenea, Moody’s a confirmat calificativul pe termen scurt al Erste la ‘P-1’.

Decizia Moody’s vine după ce Erste Group a avertizat că pe ansamblul acestui an se aşteaptă să înregistreze pierderi cuprinse între 700 şi 800 milioane de euro şi că nu va acorda dividende pentru 2011 şi după ce a anunţat că va amortiza fondul comercial al subsidiarelor sale din România şi Ungaria cu 939 milioane euro.
Probabilitate mare de retrogradare

Moody’s estimează că cea mai probabilă consecinţă a plasării sub revizuire a ratingurilor ‘A1’ acordate pentru datoriile pe termen lung şi depozitele Erste ar fi o revizuire în scădere cu o treaptă a acestor ratinguri.

Moody’s şi-a exprimat temerile privind apetitul de risc al Erste, politicile băncii legate de managementul riscului, controalele interne şi transparenţa financiară, după anunţul băncii din 10 octombrie privind pierderea netă de 1,5 miliarde de euro în trimestrul trei din 2011.

În plus, apreciază Moody’s, ratingul ‘C minus’ acordat pentru stabilitatea financiară ar putea fi sub presiune din cauza stagnării redresării economiei în Europa de Est, care ar putea provova costuri substanţiale cu creditele şi extinderea perioadei în care banca va înregistra câştiguri slabe şi un nivel de capitalizare diminuat, ca rezultat al creşterii puternice a activelor în Europa de Est.
Reacţie neutră pe bursă asupra acţiunilor Erste, după anunţul Moody’s
Pe bursa din Viena, acţiunile Erste Group (EBS) au continuat să se tranzacţioneze în uşoare creştere faţă de ziua precedent, cu 1,5%, în jurul orei 17.35, ceea ce înseamnă că anunţul Moody’s nu a avut impact asupra acţiunilor. Totuşi, se pare că anunţul Moody’s a fost pe undeva anticipat de piaţă, cu două zile înainte, când, în lipsa unor ştiri relevante despre grupul austriac, acţiunile EBS au pierdut 12%, consemnând cea mai mare depreciere din şedinţa de miercuri de pe bursa din Viena.
Ulterior, joi şi vinieri (azi), acţiunile Erste Group (EBS) au recuperate uşor faţă de minimele atinse miercuri (de circa 14,5 euro), în prezent acestea fiind tranzacţionate la circa 15,1 euro.

În martie, Moody’s Investors Service a coborât, cu o treaptă, la ‘A1’ de la ‘Aa3’, ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi depozitele grupului bancar austriac Erste Group Bank iar perspectiva asociată acestor ratinguri a fost modificată la stabilă de la negativă.
Ratingul pentru stabilitate financiară a Erste, trecut sub perspectivă negativă

De asemenea, Moody’s a confirmat ratingul ‘C minus’ acordat pentru stabilitatea financiară a Erste Group Bank AG, iar perspectiva asociată a fost modificată la stabilă de la negativă. Acest rating rămâne constrâns de presiunile la adresa calităţii activelor, ca urmare a expunerii Erste la ţările din Europa de Est, în special România, Cehia şi Ungaria. Deşi Moody’s se aşteaptă ca creditele cu probleme să se stabilizeze la nivelul actual, costurile de creditare vor continua să afecteze veniturile băncii în viitorul apropiat.

În primele nouă luni ale acestui an, Erste Group a înregistrat o pierdere netă de 973 milioane euro, faţă de un profit net de 633,8 milioane euro în perioada similară din 2010, din cauza măsurilor semnificative luate, care au vizat amortizarea fondului comercial din Ungaria şi România. Erste Group Bank a anunţat anterior că va reclasifica portofoliul său de CDS drept derivative în loc să le considere garanţii financiare, ceea ce a afectat profitul băncii.