Ultimele decizii de modificare a capitalului Ardaf conturează strategia de diluare a participaţiilor acţionarilor minoritari. Acestea ar putea fi cumpărate mult mai ieftin înaintea fuziunii cu Generali.

Compania Ardaf ar trebui delistată pentru a fi realizată fuziunea cu Generali România, ne-au declarat surse din piaţa de asigurări. Atât cele două companii, cât şi Roumanie Assurance international (RAI) urmează să facă parte din Generali PPF Holding (GPH). Oficialii holdingului nu confirmă informaţia referitoare la delistarea companiei Ardaf.

„Tranzacţia cu Ardaf nu a fost finalizată încă si GPH nu deţine încă Ardaf. Până acum nu a fost luată nicio decizie referitoare la o potenţială delistare a companiei în viitor”, afirmă şeful departamentului de comunicare al holdingului Richard Kapsa.

Cu toate acestea, ultimele modificări ale capitalului social al companiei conduc la această posibilitate. În plus, una dintre interpretările modificărilor succesive ale capitalului social este diminuarea participaţiilor acţionarilor minoritari, care ar putea avea ca efect final reducerea preţului la care participaţiile acestora ar fi cumpărate de către acţionarul majoritar, în cazul în care ar face o ofertă publică de preluare.

Scandal în instanţă

Ultima majorare de capital a asigurătorului Ardaf este contestată în instanţă de doi dintre acţionarii minoritari ai societăţii. Aceasta a fost decisă în AGEA în octombrie anul trecut, iar în urma subscrierii de noi acţiuni, capitalul societăţii a ajuns la peste 109 milioane de lei, comparativ cu 72 de milioane de lei, cât era înainte. Majorarea a fost realizată prin emiterea de noi acţiuni oferite acţionarilor la valoarea nominală – 0,1 lei pe titlu.

Majorarea capitalului la 109 milioane de lei a fost contestată în instanţă de doi dintre acţionarii minoritari ai societăţii – Clearmont Holdings şi Leo Overseas Limited. Cei doi acţionari nu au participat la majorarea capitalului. Efectul neparticipării la această majorare a fost diluarea participaţiilor. Contestaţia lor a fost considerată neîntemeiată de către instanţă, iar cei doi acţionari au făcut recurs.

Concomitent, Clearmont Holdings şi Leo Overseas Limited încearcă să obţină de la Comisia Naţională de Valori Mobiliare (CNVM) o decizie de anulare a acţiunilor emise cu prilejul majorării capitalului.

Anterior, în luna iunie 2008, acţionarii decideau reducerea capitalului social cu 116 milioane de lei, până la 72 de milioane de lei. Aceasta a fost realizată prin anularea a 1,162 milioane de acţiuni ale societăţii, deţinerile individuale ale acţionarilor fiind reduse cu 61,75%.

La vremea respectivă, acţionarul majoritar al Ardaf era Sabile Limited, care face parte din grupul ceh PPF. Ulterior, participaţia acesteia la asigurătorul autohton a fost transferată unei alte entităţi a grupul ceh – Iberian Structured Investments, acesta fiind în prezent acţionarul majoritar al Ardaf. Sabile Limited a fost prima enititate a PPF care a intrat în acţionariatul Ardaf. Aceasta a derulat în august 2007 o ofertă publică de preluare a participaţiilor acţionarilor minoritari, care a eşuat însă.

Săptămâna trecută, Ardaf a anunţat că pregăteşte însă o nouă majorare a capitalului, cu până la 200 de milioane de lei, prin aport în numerar, aceasta urmând să fie discutată de acţionari la începutul lunii martie a.c., potrivit unei informări trimise BVB.

În schimb, avocatul Clearmont Holdings şi Leo Overseas Limited, Cristian Duţescu, afirmă că „legal, nu au cum să facă o nou majorare de capital. Există riscul să se anuleze vechea majorare a capitalului social (n.r.: de la 72 de milioane de lei la 109 milioane de lei) şi atunci se ajunge la participaţiile anterioare”. Potrivit acestuia, acţionarul majoritar a ajuns să deţină peste 80% din Ardaf, comparativ cu circa 72,7%, cât avea înainte de aceasta.

Pe de altă parte, dacă acţionarii minoritari nu participă la majorările de capital, iar grupul ceh ajunge să deţină peste 95% din acţiunile Ardaf, acesta este obligat, potrivit legii pieţei de capital, să facă o ofertă publică de preluare pentru titlurile celorlalţi acţionari.

«Legal nu au cum să facă o nou majorare de capital. Există riscul să se anuleze vechea majorare a capitalului social şi atunci se ajunge la participaţiile anterioare.»
Cristian Duţescu, avocat Duţescu şi Asociaţii

72 milioane de lei a fost stabilit capitalul social al Ardaf în iunie 2008, în urma deciziei acţionarilor din aprilie 2008. Capitalul a fost redus cu circa 116 milioane de lei

109 milioane de lei este în prezent capitalul social al asigurătorului, după majorarea acestuia conform deciziei acţionarilor din octombrie 2008, contestată de acţionarii minoritari

309 milioane de lei ar putea fi capitalul social al Ardaf dacă acţionarii aprobă majorarea acestuia cu 200 de milioane de lei, la adunarea din luna martie a.c.

ETAPE / Pregătiri pentru holdingul Generali PPF

17 ianuarie 2008
Generali PPF Holding anunţă încheierea contractului de societate mixtă, semnat la 10 iulie 2007 între Assicurazioni Generali şi grupul ceh PPF, după ce a obţinut autorizaţiile legale necesare. Generali şi Grupul PPF şi-au reunit companiile din Europa Centrală şi de Est, realizând astfel unul dintre cei mai mari asigurători din regiune.

Generali PPF Holding este format din grupul italian Assicurazioni Generali, care deţine 51% din acţiuni, şi PPF Co1 B.V. din cadrul grupului ceh PPF, care deţine 49% din acţiuni. Intenţia holdingului este aceea de a fi prezent în 12 ţări din Europa Centrală şi de Est.

25 iunie 2008
Generali PPF Holding a anunţat semnarea unui acord cu PPF Investments, un grup internaţional de capital privat, care vizează obţinerea controlului asupra a două companii de asigurări de pe piaţa autohtonă – ARDAF şi Roumanie Assurance International (RAI). Mai exact, acesta vizează achiziţia a 72,7% din ARDAF şi 99,9% din RAI.

Tranzacţia urmează să primească aprobările din partea tuturor autorităţilor de reglementare relevante. Acest acord a fost semnat de holding pentru a-şi extinde operaţiunile de pe piaţa autohtonă, una dintre pieţele strategice pentru Generali PPF Holding în Europa Centrală şi de Est.

25 iunie 2008
Alpha Limited PPF, acţionar semnificativ indirect al Ardaf, a încheiat un acord-cadru cu Generali PPF Holding (GPH), prin care intenţionează să renunţe la poziţia indirectă deţinută în compania de asigurări în favoarea GPH.

Structura propusă a tranzacţiei: acţionarul semnificativ direct al Ardaf, Sabile Limtied, să contribuie cu această participaţie la capitalul social al Iberian Structured Investments, operaţiune efectuată în cadrul reorganizării interne a grupului din care face parte Sabile Limited. În acest mod, GPH preia controlul asupra Iberian Structured Investments şi, indirect, asupra Ardaf.

Ştiri financiare

142-24548-28_gabrielatudor_03_rp.jpgGabriela Tudor, director general adjunct IBR

Cursuri bancare pe chat

Institutul Bancar Român – IBR – lansează o serie de cursuri în sistem de învăţământ la distanţă (ID), pentru pregătirea profesională a specialiştilor din sistemul financiar-bancar, dar şi pentru pregătirea celor care, dintr-un motiv sau altul, vor să îşi schimbe meseria.

IBR a pregătit trei tipuri de programe: pentru formarea profesională a tuturor celor care îşi doresc să aibă acces la un moment dat în sistemul financiar sau bancar, programe de specializare concepute pentru cei care au cunoştinţe de bază în domeniul financiar şi un al treilea program, pentru obţinerea Certificatului Bancar European.

„Criza globală va determina modificarea modelului de business, astfel că, în acest moment, reconversia profesională în interiorul industriei financiar-bancare, devine o soluţie imperativă”, a declarat Gabriela Tudor, director general adjunct Institutul Bancar Român.

Programele de formare oferă pregătire în domenii precum: retail banking, introducere în contabilitatea bancară, standarde internaţionale de raportare financiară şi standarde internaţionale de contabilitate etc. Durata acestor cursuri este de trei luni şi la ele pot participa absolvenţii de studii medii sau superioare.

Programele de specializare se desfăşoară pe durata a cinci luni şi au ca tematică managementul şi marketingul bancar, analiza riscului în activitatea de creditare şi pieţele financiare – finanţarea comerţului internaţional. La aceste cursuri pot participa absolvenţi de studii superioare, dar şi studenţi în ultimul an.

Sistemul ID oferă cursanţilor posibilitatea de a acumula cunoştinţe de specialitate sub îndrumarea unor experţi în domeniile studiate, fără a fi nevoiţi să îşi întrerupă activitatea profesională.

Cursanţii pot opta şi pentru video-consultaţii din partea profesorilor, sistem care oferă facilităţi simultane de video, tablă de scris, un chat public (vizualizat de către toţi participanţii), precum şi opţiunea întrebări/ răspunsuri. Cursurile sunt prevăzute să înceapă în luna martie a acestui an.

Dobânzi progresive sau încasate în avans?

Emporiki Bank a lansat depozite cu dobândă progresivă şi depozite cu plata dobânzii în avans. Produsele sunt destinate persoanelor fizice şi persoanelor fizice autorizate. Cele două produse au cea mai variată ofertă din punctul de vedere al termenului de constituire şi monedă, oferind posibilitatea clienţilor de a-şi alege tipul de depozit în funcţie de nevoile fiecăruia. De asemenea, pentru ambele produse, banca nu percepe comision de retragere la maturitatea depozitului.

Depozitul cu dobânda progresivă – Depozaur – are ca sumă minimă de constituire 500 de lei, de euro sau de dolari.

Dobânzile cresc de la o lună la alta pe durata de constituire a depozitului, ajungând până la 24%, cu posibilitatea optării la scadenţă pentru reînnoire automată şi de capitalizare a dobânzii. „Alt avantaj al produsului este că pentru clienţii care vor să îşi lichideze depozitul înainte de termen, Emporiki Bank va plăti dobânda calculată până la ziua lichidării cu ratele dobânzii aferente fiecărei perioade”, declară Gerasimos Tsiaparas, director general al Emporiki Bank România.

Depozitul cu dobânda în avans – Avantastic – este adresat clienţilor care doresc să beneficieze de câştigurile produsului de economisire din momentul constituirii depozitului, fără a mai aştepta scadenţa finală a depozitului.