Guvernul va îngheţa pensionările anticipate începând cu data de 1 iunie 2010,  va elimina al 13-lea salariu pentru anul în curs şi se pregăteşte de majorarea taxelor, dacă măsurile luate nu au efect.

Măsurile sunt cuprinse în Memoramdumul suplimentar de Înţelegere convenit de România cu FMI şi UE.

„Măsurile de reducere a cheltuielilor includ şi o îngheţare a pensionărilor anticipate începând cu data de 1 iunie 2010 şi până la intrarea în vigoare a legii de reformă a sistemului de pensii. Pensiile noi de invaliditate vor fi acordate numai dacă acestea au fost în prealabil aprobate de echipele de evaluare medicală din Ministerul Muncii”, se arată în document.

Memorandumul încheiat cu FMI şi UE prevede de asemenea o reducere cu 15% a tuturor prestaţiilor sociale, inclusiv a pensiilor şi a alocaţiilor de somaj, dar stabileşte suplimentar că programele sociale ce nu sunt direcţionate către grupurile dezavantajate ale societăţii vor contribui „proporţional mai mult” la această reducere.

Se elimina cel de-al 13-lea salariu aferent acestui an

Guvernul va elimina cel de-al 13-lea salariu aferent acestui an pentru angajaţii din sectorul public, măsură ce va fi prevăzută în bugetul pentru 2011 şi va conta pentru virarea celei de-a patra tranşe de la Comisia Europeană.

Astfel, pentru acordarea celei de-a patra tranşe de la Comisia Europeană, care este programată pentru ultimul trimestru al acestui an, Guvernul trebuie să facă progrese şi în implementarea bugetului 2010, ce vizează o ţintă de deficit guvernamental de 7% din PIB în termeni ESA95, şi să respecte ţinta din bugetul pentru cheltuielile cu bunuri şi servicii, excluzând rambursarea arieratelor acumulate, se arată în Memoramdum.

Guvernul va majora taxele, dacă măsurile luate deja nu au efect

Guvernul s-a angajat să majoreze unele taxe, dacă măsurile anunţate deja privind reducerea cheltuielilor nu vor fi aplicate până în iunie sau nu au efectul scontat.

Memorandumul include măsurile de reducere a cheltuielilor convenite de autorităţile române cu instituţiile internaţionale, precum reducerea salariilor cu 25%, raţionalizarea numărului de angajaţi din sectorul public, diminuarea pensiilor cu 15%, îngheţarea pensionărilor anticipate şi extinderea bazei de impunere pentru impozitul pe venit, pentru a include şi tichetele de masă şi veniturile din câştigurile de capital.

„În cazul în care aceste acţiuni nu sunt implementate până în iunie 2010 sau nu conduc la consolidarea anticipată vor fi implementate acţiuni suplimentare de majorare a veniturilor, inclusiv măsuri de majorare a cotelor de impunere, pentru a se elimina orice diferenţă bugetară anticipată”, se mai arată în document.

Termoelectrica şi CFR Marfă trebuie privatizate

Guvernul s-a angajat în faţa FMI şi CE să înceapă procedurile de privatizare sau închidere pentru Termoelectrica şi să vândă pachetul majoritar de acţiuni la CFR Marfă.

Cele două companii fac parte din lista de zece societăţi la care statul deţine pachetul majoritar aflate sub monitorizare.

Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană ca fiecare dintre cele zece companii monitorizate să reducă trimestrial arieratele cu 2,5%, diminuarea urmând să fie efectuată începând cu al treilea trimestru al acestui an.

Lista companiilor monitorizate cuprinde Compania Naţională de Căi Ferate CFR, Societatea Naţională de Transport CFR Călători, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşto, Societatea Comercială Electrificare CFR şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.

Scrisoarea de intentie catre FMI