Ca urmare a deciziei de suplimentare a fondurilor alocate pentru cele două măsuri din PNDR 2007-2013, aproximativ 144 de proiecte aflate în așteptare vor primi peste 167 de milioane de euro pentru a moderniza drumuri comunale, alimentari cu apă, dar și infrastructura agricolă și silvică.

Am avut discuții cu reprezentanții Comisiei Europene și am obținut acordul de a transfera o parte din fondurile europene nerambursabile. Am luat decizia de a semna cu autoritățile locale 144 de contracte pentru că erau foarte multe solicitări cu privire la proiecte de infrastructură rutieră, sisteme de alimentare cu apă și canalizare. O dată cu semnarea acestor contracte, încercăm să creștem spre 100% gradul de absorbție a fondurilor disponibile prin PNDR, care a ajuns la 84%. În plus, România a solicitat deja Comisiei Europene prelungirea termenului de rambursare a plăților în cazul proiectelor derulate cu fonduri europene prin PNDR 2007-2013 cu șase luni, după 31 decembrie 2015, astfel încât beneficiarii să aibă timp să implementeze proiectele cu succes”, a declarat Daniel Constantin,, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cadrul unei întâlnirii de lucru cu premierul Victor Ponta şi cu peste 130 de primari de comune.

Până la această dată, cererea de fonduri europene nerambursabile pentru Măsura 125 a depășit suma alocată acestei măsuri de finanțare (526,1 milioane de euro) de aproximativ 3,5 ori. În cazul măsurii de renovare și dezvoltare a satelor (Măsura 322), cererea de fonduri europene nerambursabile a fost și mai mare, suma alocată prin PNDR acestei Măsuri până în anul 2013, respectiv 1,61 de miliarde de euro, fiind depășită de peste 4 ori.

S-au făcut foarte multe lucruri bune în zona rurală în ultimii trei ani. Vom continua să finanțăm infrastructura rurală, astfel încât comunitățile rurale să beneficieze de condiții apropiate de cele din zona urbană. Aceste contracte ajută la dezvoltarea locală și la creșterea agriculturii", le-a transmis Victor Ponta primarilor prezenți la întâlnirea de la Palatul Victoria.

Alături de premierul Victor Ponta și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la eveniment au mai participat George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și reprezentanți ai Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (AFIR) și ai Autorității de Management pentru PNDR.