Maghiarii din Transilvania, sentimente profunde antimigrație și antioccidentale

Un studiu recent efectuat de către Institutul Bálványos a scos la iveală că maghiarii din Transilvania sunt mai anti migrație și antioccidentali față de media din România.

Nu în ultimul rând, studiu arată că gradul de încredere al acestora în instituțiile statului a scăzut.

Tibor Toró, lector la Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca, și Tamás Kiss, cercetător la Institutul Național de Cercetare pentru Minorități și coproprietar al Institutului Transylvania Inquiry, au organizat o conferință de presă pentru a discuta despre acest studiu amplu.

Studiu a analizat și comparat opiniile maghiarilor din Transilvania și ale românilor în legătură cu mai multe subiecte, precum:

  • conflictul ruso-ucrainean
  • atitudinea față de refugiați și migranți
  • intențiile lor de a participa la procesul electoral
  • preferințele politice
  • nivelul de încredere în instituțiile statului

„Cercetările arată că maghiarii din Transilvania au manifestat întotdeauna o atitudine mai exclusivă și mai retrasă față de refugiați, dar opinia lor nu diferă atât de mult de punctul de vedere al românilor. Ceea ce se poate observa este că rasismul nu este prezent în rândul românilor, ei nu fac diferențe între națiuni, toată lumea este judecată după același standard, în timp ce în cazul maghiarilor din Transilvania, există o diferență clară între refugiații cu piele albă de origine europeană și refugiații non-europeni, non-albi„, a explicat Tamás Kiss.

Respingerea migranților în rândul maghiarilor din Transilvania a crescut

Unul dintre graficele prezentate arată că a crescut gradul de respingere a migranților în rândul maghiarilor din Transilvania. Dacă în 2020 aceasta era de 54%, acum este de 57%.

În acest timp, în societatea românească în general, procentul celor care nu ar accepta un migrant ca vecin a scăzut de la 33% la 19%.

Conform sondajului, respingerea romilor în rândul maghiarilor din Transilvania a înregistrat o ușoară creștere, ajungând la 54%. În societatea românească, în ansamblu, a scăzut de la 48% la 26%.

Gradul cel mai mare de respingere, înregistrând o creștere de la 45% la 71%, a fost observat în percepția privind musulmanii în rândul maghiarilor din Transilvania.

Gradul de respingere de 33% măsurat acum patru ani a rămas neschimbat în întreaga societate românească.

Sondaj maghiari din Transilvania
SURSA FOTO:stiripesurse.ro

Încrederea maghiarilor din Transilvania a scăzut în aproape toate instituțiile

Referitor la încrederea în instituții, Tibor Toró a evidențiat că încrederea maghiarilor din Transilvania a înregistrat o scădere în aproape toate instituțiile, cu excepția administrațiilor publice locale.

Printre maghiari, încrederea în Uniunea Europeană prezintă o tendință de scădere anuală, pe când în cazul românilor se observă o stagnare în acest sens.

Societatea românească în ansamblu manifestă încredere în:

  • forțele armate (59%)
  • NATO (56%)
  • UE (49%)

În acest timp, doar 21% dintre maghiarii din Transilvania au încredere în armată, 33% în NATO și 26% în UE.

În ceea ce privește administrațiile publice locale, situația se inversează, acestea bucurându-se de încrederea a 70% dintre maghiarii din Transilvania, comparativ cu o medie de 27% în România.

Nu există diferențe semnificative în ceea ce privește încrederea în Parlament, acesta situându-se pe ultimul loc atât în rândul maghiarilor, cât și al românilor, cu un indice de încredere de 13%.

Cercetătorii au investigat și dorința și disponibilitatea maghiarilor din Transilvania de a merge la urne, concluzionând că dorința maghiarilor de a vota este mai mare decât cea a românilor. Acest lucru poate fi atribuit faptului că UDMR a demarat o campanie intensă încă din toamna anului trecut.

Sondaj maghiari din Transilvania
SURSA FOTO:stiripesurse.ro