Traian Băsescu rupe tăcerea! Sistemul Patriot, o afacere bună sau o înșelătorie?

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a vorbit despre posibilitatea ca România să furnizeze armatei ucrainene un sistem Patriot.

Din punctul lui de vedere, România ar trebui să judece prioritățile și să aleagă între a participa la efortul de a opri armata Rusiei sau a nu participa. Neimplicarea în oprirea războiului de peste graniță ar fi o mare greșeală, crede el.

Orice victorie a Rusiei pe câmpul de luptă reprezintă un risc pentru România. A criticat Guvernul Ciolacu pentru că ar părea nehotărât. Nu este rezonabil să aștepte ceva în schimb. Decizia finală ar trebui luată fără publicitate, iar negocierile ar trebui să fie discrete.

Referitor la vizita președintelui României, Klaus Iohannis, în SUA, Traian Băsescu a explicat că a fost doar o încercare nereușită de a obține sprijinul americanilor și că discuțiile despre o posibilă funcție de secretar general al NATO nu au avut rezultatele dorite.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (SURSA FOTO: Facebook, Klaus Iohannis)

România ar trebuie să ajute Ucraina

România ar trebui să dea curs solicitării de a trimite sistemul Patriot în Ucraina. Este o problemă de viață și moarte pentru oameni și o eroare politică și militară să nu o facă. Sistemul Patriot ar fi plătit din fondurile americane. SUA au interese și partenerii săi, pe care îi primesc ocazional în vizite oficiale.

„Ar trebui să judece prioritățile, si anume opțiunea între a participa la efortul pentru a-i opri pe ruși și a nu participa. Ar fi o mare greșeală a României. Orice victorie a rușilor înseamnă un risc pentru România și nu numai. Pe cel deja operaționalizat sunt încă trei sisteme sosite, unul să fie trimis în Ucraina și operaționalizat acolo.

Ucrainenii s-au specializat în operaționalizarea sistemelor Patriot. România reușește să facă o figură de prostălăul Europei. Ce e aia, să vedem ce o să primim în schimb. E o prostie fără margini. ia decizia și în rest să se negocieze tăcut.

Iohannis a ținut neapărat să facă o vizită în SUA, după ce a fost Ciolacu. Diplomația românească a reușit să obțină vizita nedorită de americani. A ridicat problema de secretar general al NATO, dar Biden a tăcut.

Nu e vorba de niciun schimb de sistem Patriot cu funcția de secretar general al NATO. Ar fi o greșeală să nu dea curs acestei solicitări pentru că în Ucraina mor oameni. Ar fi o eroare și politică și militară. Sistemul îl dăm pe bani. Din banii de la SUA se va plăti. SUA au interese și au parteneri. Din când în când îi mai primesc și la ei acasă”, a spus fostul președinte al României într-o intervenție TV.

Joe Biden
Joe Biden (SURSA FOTO: Facebook, Joe Biden)

Despre sistemele Patriot

Odată achiziționarea sistemelor PATRIOT în anul 2018, a fost înființat Regimentul 74 PATRIOT, subordonat Statului Major al Forțelor Aeriene, marcând un nou capitol în istoria apărării naționale antiaeriene și antirachetă. Sistemele PATRIOT cuprind rachete de tip PAC-2 GEM-T și rachete de tip PAC-3 MSE, destinate interceptării și neutralizării amenințărilor aeriene și rachetelor balistice.

România a investit în cea mai recentă versiune a acestor sisteme, deja testate în luptă, capabile să răspundă tuturor formelor de amenințări aeriene existente. Astfel, Forțele Aeriene Române își întăresc capacitățile defensive și de descurajare, contribuind la securizarea spațiului aerian național, în conformitate cu angajamentele NATO, scrie pe site-ul oficial al Forțelor Aeriene Române.

sistemul de rachete sol-aer patriot
Sistemul de rachete sol-aer Patriot (SURSA FOTO: www.roaf.ro)