Serviciu militar obligatoriu pentru femei în Germania?

Serviciu militar obligatoriu pentru femei. Serviciul militar obligatoriu pentru femei în Germania este acum în dezbatere publică. Doi lideri de frunte din CDU și SPD consideră că modelul actual, care aplică serviciul militar obligatoriu doar pentru bărbați, nu mai este adecvat timpurilor noastre. Ei susțin să fie extins și să se aplice și femeilor.

În prezent, femeile se alătură Bundeswehr-ului în mod voluntar. Totuși, această practică ar putea suferi modificări, dacă Daniel Günther (CDU), prim-ministrul din Schleswig-Holstein, și Eva Högl (SPD), comisarul pentru Apărare al Bundestag-ului, își vor face vocea auzită.

„Serviciu militar obligatoriu pentru femei în Germania. Nu ar mai fi potrivit să ne concentrăm doar pe bărbați tineri. Dezbaterea de recrutare care tocmai a reluat trebuie să fie despre noi concepte și o abordare la nivel de societate. Nu ar trebui să se mai facă distincție pe criterii de gen.

Pentru apărarea noastră avem nevoie de bărbați și femei în mod egal în Bundeswehr”, a declarat comisarul pentru Apărare din Germania într-un interviu acordat pentru „Augsburger Allgemeine”.

Eva Högl
Eva Högl (SURSA FOTO: www.bundestag.de)

Daniel Günther, ministru-președinte al landului nemțesc Schleswig-Holstein, vede lucrurile în același mod.

„Răspundem la întrebarea justiției între sexe spunând că serviciul militar obligatoriu trebuie să se aplice bărbaților și femeilor”, a zis el.

Daniel Günther
Daniel Günther (SURSA FOTO: Facebook, Daniel Günther)

Dezbaterea privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu a luat amploare de când ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, a spus într-un discurs susținut la Universitatea Johns Hopkins din Washington, SUA, că este convins că „Germania are nevoie de o formă de serviciu militar obligatoriu.”

Un document din Ministerul Apărării din Germania conține trei opțiuni. Opțiunea trei  este „o conscripție neutră din punct de vedere al genului”, care ar trebui chiar urmată de „serviciul militar general obligatoriu” ca un al doilea pas.

Boris Pistorius
Boris Pistorius (SURSA FOTO: Bundesministerium der Verteidigung)

„Pe termen lung, serviciul militar obligatoriu trebuie apoi plasat pe o nouă bază cu serviciul militar obligatoriu general”, adăugat Daniel Günther.

Germania ar putea deveni a patra țară din NATO cu recrutare generală

Dacă s-ar introduce efectiv recrutarea generală, Germania ar fi a patra țară din NATO, după Norvegia, Suedia și Danemarca (din 2026). Adepții germani ai serviciului militar obligatoriu se inspiră din modelul suedez.

Inițial, acest model s-a bazat pe voluntariat. Toți tinerii de 18 ani sunt solicitați să completeze un chestionar online, furnizând informații despre sănătatea lor și alte detalii. Totuși, doar o fracțiune sunt selectați pentru recrutare. În cazul în care nu sunt suficienți voluntari, acest model permite conscripția – adică încorporarea obligatorie.

Bundeswehr-ul are, acum, aproximativ 180.000 de soldați. Își propune să ajungă la 203.000 până în anul 2031. În timp ce CDU este deschisă către reintroducerea serviciului militar obligatoriu, partenerii lor de guvernare, FDP și Verzii, sunt ferm împotriva acestui demers.

De exemplu, secretarul general al FDP, Bijan Djir-Sarai, consideră serviciul militar obligatoriu un obstacol în transformarea Bundeswehr-ului în „cea mai modernă și profesionistă armată” din Europa. El susține că implicarea celor 900.000 de rezerviști este mai oportună.

Momentan, cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, (SPD) nu și-a exprimat părerea  pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu.