In cea mai mare parte a cazurilor este vorba de companii ale caror pachete majoritare sau de control au fost vandute de Fondul Proprietatii de Stat la sfarsitul anului trecut sau inceputul celui in curs.
Astfel, pentru Brametchim, societate axata pe activitati comerciale, a fost cumparat pachetul de 39,54% din actiuni. Conform raportarilor FPS, suma platita s-a ridicat la 1,66 miliarde lei, adica 22.252 lei pentru o actiune, iar contractul a fost incheiat in luna octombrie a anului trecut. Pretul ultimei tranzactii realizate in piata, la mijlocul lunii mai, a fost de 14.000 lei pentru o actiune. In cazul societatii Alutus din Slatina, avand acelasi obiect de activitate – comert -, dar in domeniul produselor alimentare, pachetul achizitionat a reprezentat 45,32%, din care 40% sunt actiunile achizitionate de FPS in toamna anului trecut pentru suma de 773 milioane lei. Pe piata extrabursiera, ultima tranzactie a fost facuta in data de 17 mai, la pretul de 3.300 lei pentru o actiune. Actiunile detinute de FPS au fost cumparate la 16.000 lei pe titlu.
Pentru Crisana din Oradea, a fost cumparat intregul pachet de 60% detinut de FPS, la un pret de 4,177 miliarde lei. Profilul de activitate este si de aceasta data comertul, dar in domeniul bauturilor. Contractul a fost incheiat in luna noiembrie a anului trecut, la un pret de 6.000 lei pe actiune.
De comert, dar cu produse de larg consum, se ocupa si Grosmetchim din Pitesti. Pentru vanzarea pachetului de 55% din actiuni, statul a incasat 2,768 miliarde lei, in baza unui contract incheiat la inceputul acestui an. In cei doi ani de cand a fost introdusa la tranzactionare, cu actiunile Grosmetchim au avut loc doar doua tranzactii pe piata RASDAQ. Fiecare a implicat cate un certificat de actionar, iar pretul actiunilor a fost de aproximativ 1.500 lei la o valoare nominala de 25.000 lei. Mai putin de 5% din actiuni au intrat in posesia actionarilor rezultati in urma procesului de privatizare in masa.
Cum orice comert are nevoie in primul rand de mijloace de transport, European Drinks a cumparat si societatea Auto Crisana. Pentru pachetul de 62% din actiuni, contractul cu FPS a fost incheiat in decembrie 1998, pentru suma de 2,772 miliarde lei.
European Drinks a mai cumparat pachete de actiuni la inca patru societati profilate pe comert din diferite orase ale tarii. Astfel, in Caras Severin 40% din actiunile societatii Carmetchim au trecut in propietatea fabricantului de bauturi din Oradea. Tot la Caras Severin, un pachet de 58,45% din titlurile societatii Dunarea a intrat in acelasi portofoliu de actiuni.
In Bihor, Beiusana, axata pe comertul cu produse alimentare, a fost cumparata in proportie de 53,23%.
Comcerealurile n-au scapat nici ele. Comcereal Timis a fost vizata de patronii de la European Drinks care au si achizitionat 40% din actiuni.
In sfarsit, in Maramures, reteaua comerciala detinuta de European Drinks a fost completata cu societatea Marcom. A fost cumparat un pachet de 40% din actiuni.
In acest moment, European Drinks detine actiuni in societati de comert, transport sau agricole din sapte judete, daca luam in considerare numai societatile pentru care au fost raportate pozitii de actionar cu pachet de control pe piata RASDAQ.
Fiind vorba de societati de dimensiuni mici, de interes local, pretul platit pentru fiecare pachet individual a fost destul de redus.