Şosea năruită sub roţile unei betoniere în Xi’an, provincia Shaanxi în septembrie 2012.


O groapă uriaşă pe o şosea din Guangzhou, septembrie 2008

China: 76.000 de kilometri de autostrăzi au adus o creștere economică de 6%

După ce în 2011 se putea lăuda cu un record privind infrastructura rutieră, China a doborât în 2012 un nou record al autostrăzilor. Mai precis, conform unor cifre neoficiale, chinezii au ajuns să aibă mai mulți kilometri de autostradă decât toată Europa la un loc. Mai precis, în decembrie 2012, China a ajuns să dețină o rețea de 91.157 de km de autostradă, urmând ca în ianuarie să depășească 91.500 de km, adivă nivelul actual al rețelei existente pe tot continentul european (nu numai Uniunea Europeană, ba dimpotrivă, în calcule a fost inclusă și Turcia). Aici sunt cuprinse și autostrăzile intra-urbane.  

”Foreign Policy” observă, însă, că, în prezent, doar China ia în serios investițiile în infrastructură, atât acasă, cât și în străinătate. Într-un singur an, chinezii au investit circa nouă miliarde de dolari în dezvoltarea infrastructurii africane. Un alt miliard de dolari l-au investit arabii, indienii și brazilienii.
Mai mult, asiaticii și-au propus să facă încă 79.000 de km de autostradă în următorii 10 ani. Potrivit raportului Băncii Mondiale în lipsa infrastructurii extinse China ar fi înregistrat creșteri anuale de 3%, nu de 9%, așa cum se întâmplă în prezent.